10 на сто по-малко разходи в болниците отчете здравният министър – www.359news.bg

10 на сто по-малко разходи в болниците отчете здравният министър

С влизането в сила на новата методика за разпределение на средствата в болничната помощ се отчитат 10 процента по-малко разходи в болниците, каза министърът на здравеопазването на дискусия в парламента. Петър Московочаква в края на годината дефицит от 17 милиона лева в бюджета на Здравната каса.

Министърът на здравеопазването заяви, че с влизането в сила на новата методика за разпределение на средствата в болниците се отчитат 10 на сто намалени разходи, тоест за април, май и юни средният разход за дейност в болниците е бил около 119 милиона лева на месец – средно ниво, което трябва да се задържи до края на годината, за да няма дефицит в Касата, уточни здравният министър.

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Кирил Ананиев отчете приходите и разходите на Здравната каса към 30-и април тази година. Според отчета разходите на фонда към края на месец май са 45 на сто от планираните. Според данните до края на годината се очаква сериозен дефицит в заплащането на лекарствата за домашно лечение от 105 милиона лева, за лекарствата за злокачествени заболявания в болничната помощ – недостиг от 58 милиона лева, а 110 милиона лева дефицит се очертава до края на годината в болничната помощ. До момента болниците харчат по 130 милиона лева на месец, а до края на годината ще им останат по 117 милиона лева, допълни още Кирил Ананиев. По думите му, разходите от здравноосигурителни плащания, включително и резерва на Касата, се очаква да бъдат до края на годината 3 милиарда и 196 милиона лева.
Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса заяви, че Българският лекарски съюз до сега не е приел нито едно от предложенията на Надзора на Касата за запълване на дефицита. Затова в понеделник Надзорният съвет на Касата ще се събере отново.

Министърът на финансите Владислав Горанов също коментира дефицита, който се очертава в Здравната каса.

Това се опитвам да избегна, защото актуализацията означава отново с данъци да финансираме здравноосигурителната система. След като здравноосигурителните вноски, събирани с доста по-голям успех от миналата година, за първите пет месеца на годината имаме 13,2 процента номинален ръст на приходите от здравоосигурителни вноски спрямо същия период на миналата година, са недостатъчни, за да покрият разходите на Здравноосигурителната каса, имаме два сценария: или да приемем, че моделът не е съвършен в някаква степен и да предлагаме увеличение на здравноосигурителните вноски, или да пренасочваме от данъци за покриване на разходите на Здравноосигурителната каса. Не съм склонен да подкрепя каквото и да е увеличение на ресурса на Здравната каса за сметка на данъците, посочи Горанов./bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *