10 неповторими фестивала в Родопите, които трябва да посетите през 2016 година – www.359news.bg

10 неповторими фестивала в Родопите, които трябва да посетите през 2016 година

Днес сме решили да ви запознаем с тези празници и събори, на които може да присъствате като ги съчетаете със своята почивка в Родопите.

Всяка година, в първата неделя на месец март в Широка лъка се провежда традиционния кукерски фестивал “Песпонеделник”. Песяците обикалят от къща на къща, за да прогонят злото и да пожелаят здраве и благоденствие на стопаните. След като обиколят всички домове, песяците се събират на площада на Широка Лъка, където пресъздават обичаите по венчавката между старейшината и невестата на селото, както и по раждане, оран и засяване на нивите. Игрите преминават във всеобщо веселие, съпроводено от много музика, танци и вино.

Традиционен събор, който не бива да се пропуска.

pesponedelnik_5

Орфическите мистерии са двудневен празик, като част от официалния празник на Триград. Те се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли. Празненствата започват от Триград, където с много музика, песни и танци, гостите се пренасят към пещера Дяволското гърло, в която се пресъздава сватбата между Орфей и Евридика, ухапването й от змия, както и слизането на Орфей в Долната земя, за да търси и изведе своята любима. През последните години в самата пещера се представя и огнен спектакъл. Идеята е посетителите да бъдат върнати 3000 хиляди години назад, когато се смята, че се е разиграла и драмата в любовта на Орфей и Евридика. Митичният певец се приема за основател на Орфическите мистерии, особено актуални през епохата на елинизма.

Винаги, когато имате път към тази част на Родопите, не пропускайте възможността да се потопите в дебрите на Дяволското гърло – тази приказна пещера, разстоянието до която е съвсем кратко – около 2 км.

Хотел Екстрийм Пампорово Орфически мистерии

Родопите са известни като “цветната градина на България”. Именно, поради тази причина в няколко населени места, част от Смолянска община, се организира Фестивал на Дивите цветя, като част от Международния проект “Цветна Европа”. Легендите разказват, че някога по обсипаните поляни с дъхави цветя и билки са се разхождали самодиви, а местните хора и днес събират лечебните цветове. В месеца, посветен на билките – юни се провежда и Фестивалът на цветята. Програмата му ежегодно включва ботанически турове по различни екопътеки, лекции за начинаещи и напреднали ботаници, различни ателиета, представящи родопските занаяти, както и велотур из цветните поляни на Родопите. Селата Смилян, Могилица и Момчиловци, са само част от участващите във Фестивала населени места. Едно интересно изживяване с цел опознаване на богатия растителен свят на Родопите.

Praznik na cvetiata 1 (4)

По традиция, всяка година в село Гела, в първия уикенд на месец август  се провежда прочутото гайдарско надсвирване. Като част от Илинденския събор, надсвирването е отворено към всички желаеши. Задължителният елемент, обаче е каба-гайдата. В надсвирването, участие взимат гайдари от страната и чужбина, като биват допускани и участници с джура-гайда. Разпределението е в няколко възрастови групи. Има и награди, разбира се, но най-ценна е грамотата, с която всеки участник си тръгва. Хората се настаняват по поляните около параклиса “Свети Илия” и опъват палатки и големи софри. Някога преди този събор е бил изцяло родов събор, като са се събирали семейства и роднини от близо и далеч, за да се видят. Събирали са се на сладка раздумка, да си попеят и да се повеселят заедно, а обединяващото е планината. Чувството да си в Родопите и да усещаш магията й.

Село Гела може да бъде комбинирано с посещение на раннотракийската базилика и тракийската крепост Градище.

Празник на Смилянския фасул

Всеки е чувал за прочутия смилянски боб, за неговя вкус и хранителни качества. Издугнат в култ, той има свой собствен празник. Всяка година, по традиция през месец ноември се отбелязва празникът, на който се избират крал и кралица на боба. Смилянският фасул се отглежда от времето на турското робство. Той иска мека зима и прохладно лято, тъй като при температури над 30 градуса цветчетата му окапват. Смилянският боб вирее на височина между 820 и 875 метра. За да е автентичен той трябва да вирее край река Арда и да бъде поливан с нейните води. Една от малкото храни, притежаваща патент за словесна марка. По време на празника на смиялснкия фасул гостите могат да опитат различни ястия от традиционния за района боб, както и да се насладят на богата музикална и хумористична програма.

Следете културния календар на община Смолян, за да се запознате и с точните дати на празника.

 
Фолклорен празник в Ягодина

Празникът на родопското село Ягодина се провежда през първата събота и неделя на месец септември. Музикални групи от всички фолклорни области в България се надсвирват в продължение на няколко дни. Село Ягодина, известно с близко разположената Ягодинска пещера, добива популярност и като дестинация за сватбен туризъм. Музикалната атмосфера, традиционно се разнообразява и от бракосъчетания в Ягодинската пещера. Надсвирването се провежда в местността “Нивището”, в близост до пещерна ниша, която осигурява по-голямата акустика на надсвирването и се чува в околните селища.

Разходката си до там бихте могли да съчетаете и с изкачване до панорамна площадка “Орлово око”.

 

Перелик ЕКО джаз фест

20150722110028_97929

Уникален джаз фест сам по себе си. В края на месец юли на връх Перелик под открито небе се провежда Перелик Еко джаз фест “The sound of silence”. Елекстричеството е сведено до необходимия минимум за захранването на техниката, а осветлението вечерно време се осигурява от звездното небе, свещи и пламъците на огньове, осигуряващи топлината на родпоския връх. Осигурени са тенти, за мястото, на което се събира публиката, така че лошото време не би попречило на провеждането на музикалното събитие. Заслушани в музиката, гостите на фестивала намират своя покой и постигат пълен релакс и хармония на душата и тялото. Фестивалът е безплатен и всеки е добре дошъл.

Фестивал “Кулинарното наследство на Тракия”

1c08c387c666dad22f8437a060cbed94

Фестивалът на традиционните храни, поминък и занаяти ще се проведе за четвърта поредна година. Във фестивала ще участват местни производители на плодове и зеленчуци, мед, тахан, вино и ракия, производители на тестени продукти, сладка, билки и подправки, типични за района ястия, както иприложници, художници, майстори на занаяти. Интересно е да се види с очите как се чепка и преде вълна. Всеки от Вас ще има възможност да си закупи хляб от лимец, биологичен ябълков оцет, ивайловградски мед и тахан, билки и прословутото ивайловградско вино.

Фестивал на киселото мляко – За първа година през септември 2015 г. се проведе първият по рода си Фестивал на киселото мляко в село Момчиловци. Надяваме се, че този фестивал ще продължи своето провеждане и през идните години. На него посетителите имаха възможност да се запознаят с тайните в Нпроизводството на кисело мляко, да опитат различни родопски деликатеси от мляко, сладка, родопски мед. На него бе избрана и Мис Момчиловци. Да се надяваме, че тази година отново ще имаме възможността да се насладим на вкусния фестивал.

logo

Празник на родопското чеверме

Ежегодно в началото на месец май в Златоград се провежда Празникът на родопското чеверме. Още през нощта започва подготовката на жарта за агнешките чевермета. Всеки е добре дошъл! Градът на Делю Хайдутин посреща гости от всички краища на страната. Освен вкусните чевермета, градът се оглася от гайди, народни песни и се залюляват кръшни хора. Организаторите имат за цел освен да съхранят традиционната родопска кунхя, но и да я популяризират, както нея, така и родопските бит и музика. Така, че отбележете в туристияческия си календар – началото на май, като зает за Празника на родопското чеверме в Златоград.

И както казва великият патриарх на българската литература ”Който не е видял Родопите, значи не е видял България”.

Предложенията са на plovdivglas.bg

Източник: почивки в Родопите
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *