20 случая на западнонилска треска регистрираха в Гърция – www.359news.bg

20 случая на западнонилска треска регистрираха в Гърция

лекар / ThinkStock/Getty Images
Гръцкият Център за контрол и превенция на заболяванията отчете 20 случая на западнонилска треска в страната от началото на тази година. Регистрирани са и два смъртни случая, съобщи в. „Елефтерос типос“.

За момента опасният вирус се наблюдава само в района на Арголида в Пелопонес. В 12 от случаите болестта е придружавана от усложнения в централната нервна система, включително енцефалит, менингит и пареза.

Специалистите не могат да уверено прогнозират динамиката на разпространението на вируса. Те препоръчват да се спазват мерките за индивидуална защита срещу комари, включително спрейове, мрежи на прозорците, както и носенето на по-затворени дрехи. Епидемиолозите съветват и за избягване на водни басейни със застояла вода.
Западнонилската треска представлява остро вирусно заболяване, което може да доведе до увреждания на централната нервна система като менингит или енцефалит и обикновено протича с грипоподобни симптоми като главоболие, висока температура и болки в гърлото. Възможна е също появата на обрив или чревни проблеми.

Вирусът се разпространява най-вече в тропическите и субтропическите райони, но през последните години все повече се наблюдава и в нетропически страни.

 БГНЕСКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *