АБВ няма да участва в коалиция, ще подкрепя политики на ГЕРБ – www.359news.bg

АБВ няма да участва в коалиция, ще подкрепя политики на ГЕРБ

След втория кръг консулатции между ГЕРБ и АБВ, от партията на президента Първанов потвърдиха позицията си, че няма да участват в дясноцентристко правителство и биха подкрепили единствено кабинет, съставен от ГЕРБ и БСП.

„По отношение на коалицията, която колегите от ГЕРБ имат отговорността да направят, разговорите продължават.

Ние настояваме, че ситуацията в държавата предполага за нас максимално широка коалиция,

включително с участието на социалистическата партия“.

Това каза пред журналисти Ивайло Калфин от АБВ, след проведените втори консултации с ГЕРБ, на които е присъствал и Бойко Борисов.

По думите му подобна коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността в името на стабилността на държавата, за потвърждаване на нейната евроатлантическа ориентация и европейските приоритети.

„Ние подкрепяме и бихме подкрепили коалиция, в която влизат основните – първата и втората, политически сили.

В дясноцентристка коалиция АБВ трудно би могла да участва, което не означава, че няма да подкрепи конкретни политики“,

коментира още Калфин.

„Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за дясноцентристко управление и не се отказваме от това.

Затова принципните ни различия остават.
Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата въпроси“, каза на свой ред Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

„Има две теми, по които постигнахме принципно сближаване на позициите и едната е реформа в правосъдната система и другата е реформа в сферата на сигурността – много важни и ключови теми за страната“, посочи още Бъчварова.

Бъчварова е категорична, че преговорите са били конструктивни.

„Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните и болни теми в момента – финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства и тяхното използване. Обсъдихме и възможните реформи, които оттук нататък правителството трябва да проведе и по някои от тях получихме съгласие за конструктивни позиции от страна на АБВ“, подчерта тя.

От партията на Бойко Борисов обясниха, че още нямат отговор от БСП

за уточняване на мястото и часа на втория кръг консултации. За представителите на ГЕРБ обаче не било проблем срещата да е в Народното събрание.

По-късно днес ГЕРБ продължава консултациите с Патриотичния фронт за сформиране на управляваща коалиция.

Във вторник вечерта в централата на левицата е била получена покана за разговори от ГЕРБ, но без ясни формат, място и час, съобщи говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Той коментира, че социалистите са върнали отговор до партията на Бойко Борисов, като предлагат срещата да се състои в Народното събрание.

Втора среща досега се състоя с лидерите на Реформаторския блок.

Лидерите на партиите от Блока посетиха централата на ГЕРБ във вторник вечерта. Тогава от ГЕРБ заявиха, че няма коалиционно споразумение, а изясняване на позициите и уверение, че реформаторите са сигурен партньор./Агенция „Фокус“, БТА      
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *