„Ако нашите приоритети влязат в споразумение и ГЕРБ видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то това нещо може да се случи.“ Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин след консултации при президента Росен Плевнелиев, попитан  биха ли подписали споразумение с ГЕРБ, отразяващо политиките на АБВ.

„Затова участваме в политиката – за да защитим тези политики. Ако не ги видим, няма как да подкрепяме политика, която е различна от нашите”, посочи Калфин.

„За нас най-важни са икономическите и социалните въпроси, темите, свързани с Изборния кодекс, със съдебната система, с повече справедливост в държавата по принцип в различните политики. Заявили сме това нещо в няколкото консултации, които сме имали до този момент”, добави той.

На срещата с президента е била обсъдена и идеята за увеличаване на правомощията на президентската институция.

„Президентът се съгласи с това, че тя трябва да бъде извадена от сегашния контекст – тук не става въпрос за сегадействащи политици, а за принципни промени…  Двете пряко избрани институции – президент и парламент – би трябвало да има възможност да се контролират една друга и да имат горе-долу еднаква позиция. Това нещо обаче може да стане с промени, които да бъдат внимателно обсъдени”, каза Калфин.

„Предложихме да се създаде нещо, което в ЕС беше наречено конвент. Разбрах, че президентът има подобни идеи с друго наименование, но това е институция, в която са представени парламент, научни среди и практици и се обсъждат такива промени“, каза Калфин.
АБВ предлага идеите да се подложат и на референдум примерно на следващите президентски избори.

Тук не става въпрос за промени, които да се правят за следващите избори, подчерта Калфин.

„Най-добре е президентът да има инициативата и да се създаде една институция като конвент, която да бъде самостоятелна и спокойно, широко, публично да обсъди конституционните промени. Той прие тази идея и ни каза, че мисли в подобна посока и вече е правил някои консултации”, подчерта Калфин.

Според него, ако сега се създаде подобен конвент, на следващите президентски избори може да има идеи, които да бъдат подложени на референдум.

На въпрос дали ще има нови преговори с ГЕРБ, той отговори: „Ако ГЕРБ има нещо допълнително, което иска да обсъди с нас, ако има искания за конкретни подкрепи по политики или някаква друга идея, съм сигурен, че ще се обърнат към нас. Ние винаги сме били на разположение за подобни консултации”./Агенция „Фокус“,БГНЕС