Астероид с диаметър около 15 метра ще прелети тази вечер край Земята. Космическата скала носи името “2012 ТС4” и преминава на разстояние близо 51 хиляди километра от нас, посочва Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия към БАН, предаде NOVA.

Скоростта на “2012 ТС4” е 7 километра в секунда, а наблюденията са показали, че скалата се завърта около оста си веднъж на всеки 12 минути. Рекордът по този показател обаче се държи от “2014 RC”, който се завърта веднъж на всеки 14 секунди.

От НАСА отбелязват, че точното разстояние, на което ще премине астероидът от Земята

все още не може да се определи с голяма точност, но със сигурност то ще е безопасно за нашата планета.
NASA: Астероид 2012 ТС4 проверит защиту Земли от потенциальных угроз  https://rusevik.ru/news/424455 

При прелитането гравитацията на Земята най-вероятно ще промени орбитата на “2012 TC4” и ще повлияе на скоростта му на въртене около оста му, обясняват астрономите.

От обсерваторията „Макдоналд“ на Тексаския университет са направили изчисления,

че ако астероид с такъв размер все пак се насочи и удари Земята, той ще изгори още в атмосферата. Въпреки това ще има силна експлозия, която може да причини счупване на прозорци. Учените припомнят, че по подобен начин в земната атмосфера експлодира астероид, който причини хаос в руския град Челябинск през февруари 2013 година. Ранените при инцидента бяха над 1500 души.

 

Следващото посещение на “2012 ТС4” близо до Земята ще е през зимата на 2019 година, показват изчисленията. Тогава обаче той ще премине доста по-далече, на около 30 милиона километра от нас.

Преминаването на астероида ще може да се наблюдава чрез виртуалния телескоп на сайта www.virtualtelescope.eu

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК