Атанас Мерджанов: Няма да отстъпим от 12-те червени линии, записани в платформата ни – www.359news.bg

Атанас Мерджанов: Няма да отстъпим от 12-те червени линии, записани в платформата ни

След тази тежка загуба усилията са насочени преди всичко към един обширен и достатъчно критичен и самокритичен трезв анализа на ситуацията по области, по региони, включително и за поведението на всеки един от водачите. Това заяви за медиите пред централата на партия Атанас Мерджанов, говорител на БСП. Той обясни, че най-вероятно заседанието ще продължи и в петък, в нова форма, след което ще бъде проведено и заседание на НС на БСП в петък, след обяд.

„Обсъждат се сериозни организационни мерки по областни, общински партийни организации, включително за приноса и за участието на всеки един, както и по-дълбоките причини, довели до тази тежка загуба на БСП на тези парламентарни избори”, каза още той.
По повод на евентуалните участия на БСП в разговори за управлението на страната, Мерджанов коментира: „Ние заявяваме още веднъж категорично, че ще участваме в разговори, ако БСП бъде поканена да участва в тях”. Попитан за бъдещи разговори с ГЕРБ, той коментира, че ако има такава покана, БСП ще участва по важните приоритети за страната. Говорителят на БСП подчерта, че форматът на участващите в тези разговори още не е определен и ще се следва форматът, който е зададен от ГЕРБ. „Подобни подхвърляния за подаване, отстъпване на едно или друго министерство е несериозно отношение към всичките проблеми и по отношението на състоянието на страната. Ние неведнъж сме заявявали, че няма да се отделим от нашите 12 червени линии, които бяха посочени в предизборната платформа. Около тези проблемни кръгове ще бъде построена и нашата окончателна позиция”, категоричен бе той. Мерджанов подчерта, че БСП е готова да обсъжда и всички други въпроси, които бъдат поставени от съответната страна, която инициира тези разговори. На въпрос, ако има ясно коалиционно споразумение, в което да са разписани част от приоритетите на БСП, ще се включи ли партията в управлението, Мерджанов бе категоричен, че не е възможна такава ситуация и фактът, че на тези разговори първоначално няма да присъства лидерът на ГЕРБ, означава, че те не гледат достатъчно сериозно и отговорно на тях. „Това е реципрочно отношение към начина, по който ГЕГБ си представя провеждането на този процес. Да пратиш определен кръг от твоя актив на такъв тип разговори, за да проучи обстановката, не е достатъчно отговорно”, коментира още той. Мерджанов подчерта, че народният вот е определил на БСП ролята на опозиция, но има готовност за обсъждане на всички тежки въпроси пред управлението. „Несериозно е да обсъждаме и посочваме каквито и да било параметри на един бъдещ кабинет или коалиционно управление”, заключи Мерджанов.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *