Атанас Тасев: С модела на КЕВР се ликвидира тарифният дефицит в НЕК – www.359news.bg

Атанас Тасев: С модела на КЕВР се ликвидира тарифният дефицит в НЕК

Когато всички говореха много оптимистично за енергетиката,  аз казвах че е болна, че има много тежък проблем в нея. Сега моето становище също се базира на изчисления. Направих си труда да превърна в динамичен моделът, представен от КЕВР в статичен вид, което ми позволява да строя сценарии.

Продължавам да твърдя, че ако се вярва на първоначалните числа, а мисля, че те са твърде близки до реалността, то са постигнати няколко неща. С този модел и с тези параметри е ликвидиран най-страшният дефицит – тарифният. След прилагането на този модел НЕК няма да затъва системно всяка година от порядъка на 600 -700 милиона. Второ, направен е опит допълнително да се вкарат чрез 5.51 лв. „задължение към обществото“ допълнително да се обслужват натрупаните за този период задължения, които са около 1.5 млрд. лв. Общо задълженията са около 4 млрд. но от тях почти 2 млрд. нямат пряко отношение към ценообразуването.
Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Бившият директор на АЕЦ Козлодуй Йордан Костадинов коментира, че акопромените в ценообразуването бъдат отложени, то трябва да бъде съобразено с нещата които предстои да бъдат направени:

ЕС да каже дали договорите с американските централи са или не са държавна помощ. Да се признаят всички ВЕИ-та, да се види кои са по закона и кои не са го спазили. Да се видят всички т. нар „когенерации“. Тези, които са нарушили закона, трябва да си поемат, съответно, негативите./bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *