Българска безсрочна контраблокада на Кулата – www.359news.bg

Българска безсрочна контраблокада на Кулата

Безсрочна контраблокада на пункта „Кулата“ обявиха българските превозвачи, които бяха подкрепени от спедиторски фирми и граждани от района.
С жива верига беше затворено пътното платно преди гишетата за проверка и контрол, като хората искат незабавна намеса на Европейската комисия и Европейския парламент, съобщи БНР.

Стотици шофьори на ТИР-ове, блокирани в километрични опашки от двете страни на границата, излязоха от камионите си и пристигнаха пеша до граничния пункт, който беше затворен с жива верига и метални ограждения.

Около два часа преди това заседава инициативният комитет, създаден тук миналия вторник, за да защитава едно от основните права в ЕС – на свободното придвижване на стоки, капитали и хора. Решението им беше категорично и оповестено от Вангел Василев от контактната група.

На нас не са ни нарушени правата като граждани на република България – на нас са ни нарушени правата като европейски граждани, подчерта Василев и допълни, че започва пълна блокада на ГКПП „Кулата“.

По информация на българските шофьори, техните колеги на гръцка територия не се пропускат да преминат през границата, дори и пеша. На граничния пункт колоната от товарни автомобили непрекъснато се увеличава. Някои от леките коли и автобусите престояват в село Кулата.

Българските шофьори ще организират около 16.00 часа протестен митинг. Към този час се организира микробус, който да събере шофьорите, чакащи в колоната, която вече е над 12 км.

Шофьорите информираха, че собствениците на български транспортни фирми подготвят блокада за утрешния ден на ГКПП „Маказа- Нимфея” и ГКПП „Капитан Петко войвода”.

„Желаем тук на място да пристигнат еврокомисарят и хора от Европейския съюз, да видят какво се случва, да извикат тук на място представители или емисари на гръцкото правителство и абсолютно пред всичките хора да се проведе едно заседание, на което да кажат – премахват ли блокадата или не. Ако те не премахнат пълната блокада, и ние няма да я премахнем“, заяви категорично той.

До крайното решение за втората контраблокада на наша територия се стигна и заради информация, че протестиращите фермери от южната ни съседка са уведомили гръцките власти за 72-часова блокада на границата за тежкотоварни камиони.

Нашите превозвачи са категорични, че няма да пропускат никакви превозни средства, дори и пешеходци от Гърция, които идват в България на шопинг и хазарт туризъм.

По-рано през деня представители на фирми за международни превози и шофьори на тежкотоварни камиони блокираха междинната зона преди граничния пункт „Кулата“.

За ситуацията е бил информиран министърът на транспорта Ивайло Московски.
Подкрепяме изцяло българските превозвачи, които затварят границата, дори пускаме декларация от нашия съюз за подкрепа и сме информирали транспортния министър Ивайло Московски, каза за „Фокус” Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

По думите му, министър Московски е казал, че след като гръцките фермери не спазват това, за което са се разбрали, нормално постъпват и превозвачите, които затварят границата.

„Гръцките фермери бяха поели ангажимент всеки ден границата от 11.00 часа до 16.00 часа да бъде отворена и да се пропускат превозните средства. По-добре да нямаме граница, след като ние не можем да работим, няма никой да преминава през тази граница, няма да я има и толкова”, категоричен бе той.

Наши хора са на границата, обадиха се и казват, че там искат да се затваря границата.Казахме затваряйте границата след като гръцките земеделци не си спазват това, което са обещали, каза още Филипов и допълни, че след затварянето на границата няма да има никаква пропускливост, нито на леки автомобили, нито на товарни автомобили.

„На хората им омръзна да се гаврят гръцките фермери с тях. Първо имаше уговорка в определени интервали от време да бъдат пропускани през граничните пунктове, но не се пускаха. От другата страна си представете как седите 20 часа на границата и гледате как се гаврят едни пияни фермери с вас“, заяви председателят на БАСАТ Миролюб Столарски.

Все българите трябва да бъдем машата за гърците, за да могат да си оправят нещата. Ситуацията е непоносима. Хората вече не издържат, категоричен е Столарски.

„Ние абсолютно ги подкрепяме и скоро може да им помогнем”, подчерта той и допълни, че към този момент събират сведения от всички пострадали шофьори и превозвачи, за да може да заведат иск към гръцки съд.

По думите му, с протестните действия превозвачите искат да няма граница с Гърция и да се знае, че трябва да се използват алтернативни пътища.

Попитан ако блокадите от гръцка и българска страна не бъдат премахнати какво ще се случи с превозвачите и стоките, които те превозват председателят на БАСАТ заяви, че ще се връщат обратно и ще трябва да обикалят.

„През Македония и през Турция може да се преминава, защото тези граници не са затворени от гръцките фермери”, каза още Миролюб Столарски./dir.bg/

Сн.: БГНЕСКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *