Без паника! Отговорът на въпроса за живота, Вселената и всичко останало е известен! – www.359news.bg

Без паника! Отговорът на въпроса за живота, Вселената и всичко останало е известен!

font-family:“Times New Roman“;mso-ansi-language:#0400;mso-fareast-language:#0400;mso-bidi-language:#0400}/*]]>*/

На 11 март 1952 година е роден Дъглас Адамс. Независимо дали сте от запалените му почитатели или смътно се сещате кой е той, със сигурност сте чували, а може би сте и използвали някои негови крилати фрази.

Дъглас Адамс остана в историята на литературата, като един от писателите успели да създадат нова новевичка субкултура. Милиони весели непукисти се разпознаха в образите създадени от Дъглас Адамс и с удоволствие разнасят славата му.

Той си отиде от този свят на 11 май 2001 година едва на 49 години. От същата година неговите почитатели отбелязват „Денят на хавлията”. Защото, както обяснява пътеводителя : „хавлията навярно е най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава“.

Хавлията служи да се загърнеш и стоплиш, да я опънеш върху жарък мраморен пясък или да се скриеш от погледа на неособено интелигентни същества, които ни дебнат в чуждите галактики. Най-важното ѝ предназначение за всеки стопаджия обаче е възможността да я размаха над главата си в знак, че се нуждае от помощ.

„Без паника”, денят на хавлията се отбелязва от 2001 година насам. Две седмици след смъртта на Дъглас Адамс група ентусиасти решават да почетат паметта му, но не с тъжна панахида, а като носят със себе си хавлии и се забавляват.  

Из Пътевоителя:

– Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също и като периодите „Как?“, „Защо?“ и „Къде?“.
Например първият период би могъл да се характеризира с въпроса „Как да се нахраним?“, вторият с въпроса „Защо се храним?“, а третият с въпроса „Къде ще обядваме?“

Четиридесет и две — заяви Дълбока мисъл тържествено и невъзмутимо. — Отговорът на Великия въпрос за Живота, Вселената и Всичко останало.

– Мнозина изказваха мнението, че поначало човечеството е допуснало голяма грешка, като е слязло от дърветата.

– Ако съществува нещо по-важно от моето его, искам веднага да се залови и разстреля. (Зейфод)

– Времето е химера — каза той. — А времето за обяд — двойно по-голяма. (Форд Префект)
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *