Без роуминг в ЕС от догодина – www.359news.bg

Без роуминг в ЕС от догодина

359 Груп ООД

От догодина в целия Европейски съюз ще може да разговаряме без увеличаване на тарифата, след като предложението на Европейската комисия за отпадане на роуминг таксите беше прието от комисията по промишленост към Европейския парламент.

От 15 декември 2015 година телефонният разговор или изпращането на имейл от мобилен телефон от друга страна-членка на ЕС не трябва да струват повече, отколкото същата услуга у дома, препоръчаха депутатите от комисията по промишленост вчера, съобщиха от ЕК. Това е поредна стъпка към окончателното премахване на роуминг таксите в ЕС, като остава решението да бъде потвърдено в пленарна зала, както и от Съвета. ЕС постепенно намалява тези такси от 2007 г.

В резултат на европейското законодателство крайните цени на обажданията и на текстовите съобщения са намалели с 80%, докато таксите за пренос на данни са с около 90% по-ниски, отколкото през 2007 г. Въпреки това изследване на ЕК показва, че 28% от пътуващите в ЕС продължават да изключват телефоните си, когато отиват в друга страна.

Проучване на ЕК сред 28 хил. европейци показва, че телекомуникационните компании ще спечелят още 300 милиона клиента, ако премахнат таксите за роуминг.
Резултатите сочат, че 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС. Само един от всеки 10 потребители би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна. Над една четвърт от потребителите просто изключват мобилния си телефон, когато пътуват в друга страна от ЕС.

Милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS) вместо да плащат за телефониране. Хората, които отивайки в друга страна, изпращат текстови съобщения, са малко повече от тези, които телефонират от там: двама от всеки 10 ползватели биха използвали телефона си в чужбина за изпращане на текстови съобщения в същата степен, както в собствената си страна. Една четвърт от пътниците никога не изпращат текстови съобщения, когато отидат в друга страна от ЕС.

28 % от лицата, пътуващи в рамките на ЕС, изключват своя мобилен телефон, когато отидат в друга страна. Само 8% от пътуващите използват своя телефон в чужбина за телефониране в същата степен, както в собствената си страна. Трима от всеки 10 ползватели никога не телефонират по време на пътуване в друга страна. /БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *