Болните от туберкулоза мъже у нас са два пъти повече от жените – www.359news.bg

Болните от туберкулоза мъже у нас са два пъти повече от жените

/ Thinkstock/Getty Images
В България броят на болните от туберкулоза мъже е два пъти по-висок от броя на жените. Това каза пред журналисти д-р Тонка Върлева, ръководител на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ и на програма „Превенция и борба с туберкулозата“. По думите й все още заболеваемостта от туберкулоза в регионите на Плевен, Бургас, София, Ямбол, Видин е по-висока от средната.

В България има устойчива тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, като за 2016 г. тя е 21,3 на 100 000 души, посочи д-р Върлева. Смъртността от болестта е ниска, като се движи от 1,5 до 2%.
Днешният Световен ден за борба с туберкулозата е под мотото „Обединени да спрем туберкулозата“. Всяка година в света от туберкулоза се разболяват 10,4 млн. души, а 2 млн. болни умират. В Европа през миналата година са били открити 323 000 нови случая, от които 32 000 са починали. Продължава да е висока заболеваемостта от туберкулоза в Латвия, Литва и Естония, както и в Румъния.

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев, който участва в среща с всички директори на регионалните здравни инспекции каза, че пред тях са били представени двете национални програми – за превенция и контрол на ХИВ и за превенция и контрол на туберкулоза, както и проекта за модернизиране и преоборудване на центровете за спешна медицинска помощ.

БТАКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *