БСП настоява за ясна позиция на правителството за бежанците – www.359news.bg

БСП настоява за ясна позиция на правителството за бежанците

БСП поиска България да заяви ясна позиция по бежанския проблем преди срещата на върха в Брюксел, където темата ще бъде една от водещите. Трябва да има и стриктен контрол по разходването на средствата, които страната ни е получила за справяне с бежанската вълна, призоваха още от левицата. Говорителят на БСП Атанас Мерджановприпомни, че партията има позиция по въпроса с бежанците още от началото на годината.

С конструктивното предложение цялостната координация по бежанския проблем да бъде поета лично от министър-председателя. До този момент ние не сме наясно какво е придвижването по въпроса. 

Предстои Съветът на министрите, който трябва да вземе решение за квотите на бежанците. Вариантите са два – дали страната трябва да остане в групата на приемащите още бежанци или от страната ни да бъдат разпределени бежанци в други европейски държави. Мнението на евродепутата от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова:

В наш интерес е да попаднем във втората група, защото България има тежки проблеми. Всички статистически данни показват на този етап, че нашият капацитет е вече изчерпан. Нашите притеснения са свързани с това, че идва лято, има затопляне на времето, лоши хигиенни условия и потенциални опасности от епидемии, заболявания. Там има и много деца без родители, което допълнително утежнява тази ситуация.

Йотова изрази безпокойство.
Ние не знаем каква е българската позиция, с какво нашият министър-председател ще отиде в Брюксел.

Затова Илияна Йотова подчерта нуждата от провеждане на дискусия по тази тема и в Народното събрание. Тя съобщи на пресконференция в централата на БСП за сигнали до нея за неизплатени суми от страна на Държавната агенция за бежанците.

През последните няколко седмици буквално бях затрупана с писма от български лекари и преводачи, затова, че от Коледа насам Държавната агенция за бежанците не им изплаща дължимите суми.

„Хоризонт“ изпрати запитване до агенцията за този сигнал. Оттам се ангажираха в най-кратки срокове да коментират изказаните твърдения./БГНЕС,bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *