Д. Ангелов: АЕЦ „Козлодуй“ губи дългосрочни реализации заради неяснотата в цените на тока – www.359news.bg

Д. Ангелов: АЕЦ „Козлодуй“ губи дългосрочни реализации заради неяснотата в цените на тока

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ „Козлодуй“ е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия. Това обяви пред „Хоризонт“ за предаването „Неделя 150“ директорът на централатаДимитър Ангелов. Същевременно НЕК започва да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества. Юлияна Корнажева за предупрежденията на директора на АЕЦ „Козлодуй“:

От „регулаторната криза“, както я определи Димитър Ангелов, засегнати са и производителите на ток и НЕК.

НЕК обикновено ни дължи около 130-140 милиона, като те в последно време, за съжаление, в последния месец са малко повече, тъй като възможностите на НЕК, а и на всички в тази реголаторна, да го кажем криза, в сектор „Електроенергетика“ създаде напрежение, създаде тежки условия за всички, които участват в процеса“.

АЕЦ „Козлодуй“ също губи, дори за известен период централата е била принудена да работи с по-малка мощност, каза още Димитър Ангелов:
Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден напред или в 2-3 напред, тъй като няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период. В тези условия, отчитайки и гръцката криза, която също се отрази в някаква степен на продажбите на електроенергия – създаде явно проблеми на НЕК и той сега се разплаща в последния месец по-зле с нас.

Близо 40-те милиона лева, които АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да внася в бъдещия фонд „Сигурност“ на електроенергийната система,  централата се надява да намери като оптимизира работата си – каза изпълнителният директор на дружествотоДимитър Ангелов.

Всички конвенционални централи, които ще внасят 5% от своя оборот във фонда, на практика ще калкулират този разход в своята цена, на която те продават енергията на свободния пазар и по този начин, по веригата, този разход ще стигне крайната цена на потребителите, със сигурност, на свободния пазар. Няма да стигне, тези разходи, които имат ВЕИ-тата, възобновяемите енергийни източници, тъй като тяхната цена е фиксирана и те не могат да я променят, но там, където цената може да се променя – на свободния пазар, естествено, че производителите ще калкулират този разход в крайната си цена./bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *