Да се въведат работнически инспектори в предприятията, предлагат от „Подкрепа“ – www.359news.bg

Да се въведат работнически инспектори в предприятията, предлагат от „Подкрепа“

Въвеждане на работнически инспектори в предприятията, които да подпомогнат работата на Инспекцията по труда, предложи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Повод за коментара е разследването на БНТ, което показа мизерното заплащане и тежките условия на труд в предприятия от шивашкия сектор. Рецептата срещу експлоатацията на труд у нас според него, е създаването на здравословна бизнес среда, недопускането на предприемачи-авантюристи и сдружаване на работниците.

Там, където има синдикални организации, парите и условията на труд са различни, увери в студиото на „Денят започва“ Димитър Манолов. Според него, не може да се изисква само от държавата да регулира отношенията в сектора.

В момента Главната инспекция по труда разполага с 30-40 инспектори, а регистрираните предприятия в България са около 1 милион. Това прави задачата за държавен контрол непостижима, каза Манолов и предложи да се обсъди идеята за въвеждане на работнически инспектори.

Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“: Разтоварването на Инспекцията по труда и привличането на доброволни сътрудници в нейната дейност би дало един не лош резултат – въвеждането на функцията на работнически инспектори. Но съзнавам и рисковете на това дотолкова, доколкото е спорен въпроса в каква степен сме в състояние да излъчим такива компетентни лица и разбира се, другите слабости, от които се притесняваме всички – възможността на хората да се поддават на изкушение. Ако видим къде са рисковете и намерим начин тези рискове да бъдат ако не премахнати, то поне минимизирани, във всеки случай ще има някаква полза. Като говорим за това работнически инспектор не да наказва, а да констатира едни или други нарушения./bnt.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *