„Дари кръв” на БОДК, номиниран за проект на 2013 година – www.359news.bg

„Дари кръв” на БОДК, номиниран за проект на 2013 година

Проект „Дари кръв“ на „Българска организация за доброволно кръводаряване” (БОДК) e сред 20-те номинации на проекти, състезаващи се в конкурса за

Проект на годината 2013 на неправителствена организация в социалната сфера на фондация Лале. Конкурсът се провежда за девета поредна година и е провокиран от множеството добри проекти, реализирани всяка година в цялата страна.

Представените проекти се оценяват по следните критерии: резултати; устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места. Отличените проекти и организации ще бъдат обявени на публична церемония на 24 март 2014 година в гр. София, а наградите са специално изработени от проф. Георги Чапкънов.

Тази година най-добрите проекти ще бъдат излъчени от жури в състав: Виолина Маринова – Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, Никола Добрев – Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД, Севда Шишманова – Програмен Директор на Българска Национална Телевизия, Огнян Донев – Председател на Конфедерация на Работодателите и Индустриалците в България /КРИБ/ и Н. Пр. Г-жа Ван Калстър – Посланик на Белгия в Репблика България.

Проект „Дари кръв” се реализира, администрира и осъществява от БОДК безвъзмездно и доброволно. Същността на проекта е да популяризира и насърчи доброволното кръводаряване в България, да изтъкне важността и необходимостта от повече доброволни кръводарители и да улесни нуждаещите се от кръв хора в намирането на помощ. Чрез своите функционалности проектът допринася за по-лесния и бърз достъп до информация за кръводаряването, за процеса на кръводаряване, предпоставките и противопоказанията за кръводарители и др. Осен това чрез него се осъществява връзка с потенциалните кръводарители и допринася за по-успешното провеждане на акции за кръводаряване и спешни призиви за помощ.

Системата „Дари кръв” е своеобразен двоен регистър – от една страна за доброволните кръводарители, които желаят да помагат безвъзмездно и от друга – за хората, които се нуждаят от кръв. Комбинацията от тези два регистъра я прави изключително ефективна за своевременното намиране на необходимите кръводарители. Системата е основна част от проекта и е достъпна за регистрация през сайта на БОДК – www.bgblood.org, както и чрез първото по рода си приложение за мобилни телефони, създадено в България и разработено от партньорите на БОДК „Диджимарк” ООД – „Darikruv”. Мобилната апликация е безплатна за всички потребители на iPhone, като освен възможността за директна регистрация в системата „Дари кръв”, тя предоставя и достъп през мобилните телефони до цялата информация, свързана с кръводаряването.
По-малко от девет месеца след старта й системата е вече разработена и показва своята значимост, като в определени аспекти функционирането й дори надхвърля предвидените очаквания. Регистрираните доброволни кръводарители са над 400 – от цялата страна, а успеваемостта на акциите за спешна помощ и конкретно търсене на кръв нараства от 68% – преди стартирането, на над 94% – след стартирането на „Дари кръв”. Осъществени са множество кръводарявания и огромен брой хора са получили информация за доброволното кръводаряване. За многото часове доброволен труд, никой от членовете на организацията не получава заплащане, както и никакви такси не се събират от ползващите системата или от хората, на които е предоставена помощ.

„Дари кръв” е допринесъл и ще продължи да допринася за спасяването на живота на стотици хора в цялата страна. Не по-малко важен ефект е и промяната на обществената нагласа, цялостно насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване в България и фактът, че много от регистрираните кръводарители се превръщат в редовни доброволни кръводарители, което е от изключително значение за преодоляване на дефицита от кръв.

Повече информация за Българска организация за доброволно кръводаряване можете да намерите на официалната интернет страница на сдружението – www.bgblood.org, както и във Facebook: БОДК/BOVBD. Организацията има нужда както от доброволци, така и от финансова подкрепа, за да продължи развитието, дейността си и функционирането на системата „Дари кръв”.

 

 
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *