Делото срещу акушерката Емилия Ковачева тръгна при 3-ия опит – www.359news.bg

Делото срещу акушерката Емилия Ковачева тръгна при 3-ия опит

Софийският градски съд даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която точно преди 1 г. преби 4-дневната Никол. Обвиняемата не е психично болна.
Според прокуратурата Ковачева е направила всичко възможно да убие бебето, като единствено лекарската намеса след престъплението е предотвратила смъртта.

Самата акушерка заяви на съда, че не разбира в какво е обвинена и се наложи да й бъде подробно разяснено обвинението. Подсъдимата поиска прокурорът да прочете целия обвинителен акт и така родителите на Никол – Станислава и Румен Димитрови, отново трябваше да чуят в най-малки подробности как детето им е било пребито, как е получило мозъчен кръвоизлив, било е душено, имало е оток и счупване на черепната кост, предаде Нова телевизия.

Майката на Никол се разплака, слушайки какво е било причинено на детето ѝ. Тя и съпругът й бяха конституирани като частни обвинители по делото. Двамата предявиха иск срещу Ковачева за 400 000 лева.

Адвокатът на акушерката Владислав Янев, който вече няколко пъти опита да отложи началото на процеса, днес поиска дори отвод на прокурора. Янев обяви, че делото срещу акушерката е тенденциозно. Според защитата Емилия Ковачева не може да участва пълноценно в процеса, защото се чувства зле.

Първото искане за отлагане, беше заради отсъстващ съдебен заседател, като адвокат Владислав Янев се противопостави на становището на останалите участници в процеса, той да бъде заменен от резервен съдебен заседател, който е присъствал на делото от самото му начало. След като съдът реши, че процесът ще продължи именно с резервен заседател, съдия Янев поиска отвод на прокурора Николай Христов, когото от началото на разследването обвинява в предубеденост и едностранчивост при събирането на доказателствата.
Съдът отхвърли и това искане, но последва следващо – делото да се отложи, за да се запознае Ковачева и самият Янев с всички доказателства по делото, част от тях били на английски и те не успели да се запознаят с тях. Тъй като по същата причина съдия Владимир Астраджиев вече два пъти отлага делото, днес той каза „не“ и даде ход на делото.

Съдът изслуша заключенията от назначената от тях съдебно-психиатрична експертиза. Според нея Емилия Ковачева няма психични отклонения, предаде БТА.

Съдебното заседание продължава с разпит на свидетели.

На 17 срещу 18 април м.г. през нощта Емилия Ковачева преби с юмруци и шише и души 4-дневната Никол, защото плачела повече от другите новородени в отделението и я изнервяла. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на „Софиямед“, а акушерката бе обвинена в опит за умишлено убийство, извършен с особена жестокост и по особено мъчителен начин./dir.bg/

Сн.: БГНЕСКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *