Демократи за Силна България – изходът от политическата криза е искане на вот на доверие от Бойко Борисов. – www.359news.bg

Демократи за Силна България – изходът от политическата криза е искане на вот на доверие от Бойко Борисов.

Недопустимо е представляващите върховете в държавните институции да се отнасят безотговорно към ситуацията в държавата изобщо. Това е изводът от всъщност несъстоялия се днес КСНС . Това е консултативен орган, в него не се гласува. Начинът, по който е проведен днес, показва абсолютна липса на политическа култура. Налице е невъзможност институциите да работят заедно.

Имаме практически политическа криза в страната. Стабилността, която е основен приоритет на правителството на Б.Борисов е видимо разклатена и то от напрежения вътре във властта. Тези напрежения са източник на всички скандали, при това настоящия прикрива предишния. Примерите са много, като тръгнем от НДК и стигнем до последния с недопустимото поведение спрямо медиите на депутат и вицепремиер.
Въпроса защо отнемането на допуска до квалифицирана информация на Георги Гатев, председател на националното бюро за контрол на СРС, не е намерил достатъчно гласност, има ясен отговор – не стигна до разглеждане в Парламента.

Тази политическа криза трябва да има политически отговор.
След анализ на цялостната политическа ситуация,  ДСБ намира, че  Б.Борисов и правителството му би следвало да поискат от 44-тото НС вот на доверие по чл.112 от Конституцията.
Няма друг механизъм, освен избори разбира се, да се провери доверието в Борисов  и кабинета му,  както и в управляващото мнозинство. Важно е да се проведе дебат, защото политическата криза е породена очевидно от напрежението вътре в правителството и в управляващото мнозинство.
На въпрос,  относно Председателството на България на Съвета на ЕС, Атанас Атанасов заяви, че това е много сериозна възможност за реализиране на българските национални интереси, само че управляващите не работят за това. Това, което чуваме от тях, при различните им посещения и изяви, е свързано само с отпадането на санкциите срещу Русия. По тази тема премиер и президент са обединени, а иначе били във „война”.

Радан Кънев допълни, че е много погрешно да се разсъждава за запазването на сегашното правителство в сегашната му конфигурация и със сегашното му поведение, като за особено предимство по време на председателството на съвета на ЕС от страна на България. Ако управлението продължи по същия начин, със същата лавина от корупционни скандали, практически ежедневни, а и със същото поведение на управляващите можем да очакваме това председателство силно да увреди, а не да подсили международния имидж на България. Макар и трудно да можем да си представим повече да се навреди, но за съжаление е възможно.

За борба с корупцията трябва на първо място политическа воля. Независими хора. Затова и предлагаме независим прокурор, който да разследва корупцията по висшите етаж, който да има и свободата и правомощията да разследва прокуратурата и главния прокурор. Прокуратурата е тази, която привлича към наказателна отговорност и  внася обвиненията в съда. Неспособността на прокуратурата е основния проблем в борбата с корупцията.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *