Ден в памет на жертвите на Холокоста – www.359news.bg

Ден в памет на жертвите на Холокоста

Израел отбелязва Деня в памет на жертвите на Холокоста. Официалната възпоменателна церемония се състоя в мемориала Яд Вашем. Над 8 хиляди млади евреи от около 40 страни се очаква да се включат в ежегодния Марш на живите в бившия нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау.

© AP / БТА

В първите минути на деня, в който се отбелязва една от най-големите хуманитарни катастрофи в човешката история, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че няма да допусне втори Холокост. Това се случи по време на традиционната възпоменателна церемония в мемориала Яд Вашем в столицата Йерусалим.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: „Бедствието, което се е случило на нашия народ, не трябва да се повтаря!“
Стотици евреи присъстваха на церемонията в мемориала, за да почетат паметта на милионите убити в концлагерите по време на Втората световна война. Днес в Израел телевизиите ще излъчват само документални филми за Холокоста и интервюта с оцелели. В 10 часа местно време в цялата страна ще прозвучи сирена, с която се призовават израелците да станат на крака и да запазят минута мълчание в памет на жертвите.

Церемонии за отбелязване на този ден ще има и на много други места по света. Тази вечер ще се проведе и ежегодният марш на живите в Полша. Хиляди хора се очаква да вземат участие в трикилометровия мълчалив поход по пътя между концлагерите Аушвиц и Биркенау.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление./БНТ
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *