Депутатите ще гласуват окончателно промените в Изборния кодекс – www.359news.bg

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Изборния кодекс

Народното събрание ще гласува окончателно промените в Изборния кодекс. Преговорите и консултациите за новите изборни правила продължиха до последно като днес се очакват още словесни схватки в пленарната зала между политическите сили.

Разногласия има и между партньорите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Кодексът предвижда задължително гласуване, заличаване от избирателните списъци на тези, които не са отишли до урните и възстановяване на правата им след подаване на заявления. Един от спорните моменти е дали да се считат за действителни бюлетините, в които избирателите посочват, че не подкрепят никого.
От ДПС пък са против въвеждането на задължително гласуване и планират да го атакуват пред Конституционния съд, ако бъде прието. Кодексът предвижда също да има избирателен район за чужбина.


Каква част от новите изборни правила ще влязат в сила ще стане ясно на гласуването днес в пленарна зала. Какви са позициите на партиите непосредствено преди това – очаквайте разговор в студиото след 8 часа./БНТ
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *