Димитър Делчев: Очаквам нови опити за саботаж от ДПС при приемането на промените в Закона за референдумите – www.359news.bg

Димитър Делчев: Очаквам нови опити за саботаж от ДПС при приемането на промените в Закона за референдумите

Очевидно това положение устройва ДПС и след триковете, приложени миналата седмица, очаквам нови опити за саботаж от ДПС при приемането на промените в Закона за референдумите.

Това каза пред БНР Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.

Делчев заяви, че Реформаторският блок застава твърдо зад позицията за намаляване на прага на валидност на референдумите и намаляване на броя необходими подписи за свикването на референдум. Хората трябва да имат възможност да изразяват мнението си по важни въпроси и то да бъде чуто, коментира той. В момента праговете са толкова високи, че трудно властта може да бъде задължена да се съобрази с решението от един референдум, добави той. Според думите му в извънредно заседание във вторник трябва да бъдат гласувани промените в Закона за референдумите на второ четене.
На въпрос за промените в Конституцията Делчев заяви, че РБ разчита на пълна мобилизация от страна на партньорите си, а ръководството на Групата продължава да прави срещи с останалите политически сили в парламента, с цел намиране на необходимите гласове.

Според думите му, след първото гласуване всяка партия ще може да направи предложения за изменения на определени текстове. От РБ сме готови на диалог, но има неща, от които няма да отстъпим като разделянето на ВСС и увеличаване на правомoщията на Инспектората. Това са мерки, препоръчвани многократно е от ЕК, каза Делчев.

Искаме конституционни промени в рамките на съдебната стратегия, гласувана с голямо мнозинство. Всяко забавяне ще доведе до спиране на реформата, категоричен бе той, като обясни, че забавяне е крайно неприемливо за РБ.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *