Димитър Делчев: Прокуратурата трябва да провери има ли престъпна небрежност при казуса „Калиакра“ – www.359news.bg

Димитър Делчев: Прокуратурата трябва да провери има ли престъпна небрежност при казуса „Калиакра“

Прокуратурата трябва да провери има ли престъпна небрежност при казуса „Калиакра“. От 10 години се нарушава статута на защитени територии в района на Калиарка, като през този период Европейската комисия е изпратила множество писма на българското правителство за прекратяване на беззаконието. Нито ГЕРБ, нито БСП и ДПС са предприели действия по време на управленията си, като благодарение на бездействието си са на път да увредят държавата с милиони евро, коментира Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Борисов може да направи и 10 кръгли маси, но въпросът, на който трябва да отговори, е защо не е решил казуса още по време на първия си мандат, така че да не се стига до осъдителното решение срещу България през 2014 година, както и защо никой от неговите министри, преди Нено Димов, не е преприел, каквито и да било действия за прилагане на закона в защитените територии.

Периодът, в който България и Европейската комисия водят кореспонденция по казуса е белязан от смяната на 9 министри (3ма служебни), но в 7 от 10те години премиер е именно Борисов. Именно по време на неговото първо управление са издадени и разрешителни за експлоатация на вятърни генератори и туристическия обект.
Според медийни публикации голяма част от имотите, които попадат под забраната за строежи, са на роднини и хора, близки до доскорошен депутат от ГЕРБ. Наложително е органите да проверят имало ли е политически чадър над инвестиционни намерения към апетитните имоти и налице ли е корупционно поведение във връзка с казуса „Калиакра“.

Делчев изпрати искане до Европейската комисия, до премиера Борисов и до министъра на околната среда и водите Димов за предоставяне на разменените писма между България и ЕК по повод казуса „Калиакра“.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *