Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на РБ: Бойчиновци не трябва да бъде поредната спирка преди затвора за възрастни, малолетните трябва да получават професионални умения – www.359news.bg

Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на РБ: Бойчиновци не трябва да бъде поредната спирка преди затвора за възрастни, малолетните трябва да получават професионални умения

Бойчиновци не трябва да бъде поредната спирка преди затвора за възрастни. Престоят в поправителния дом е безсмислен, ако децата нямат шанс за обратен път към обществото, за изграждане на професионални умения или научаване на занаят. Това каза при посещението си в Поправителния дом в Бойчиновци Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок („Движение България на гражданите“) и член на правната и вътрешната комисии в парламента.

В понеделник Димитър Делчев, Вергиния Мичева, заместник-министър на правосъдието, и представители на Съвета по възстановително правосъдие към МП посетиха Поправителния дом за малолетни и непълнолетни в Бойчиновци, в който близо 50 непълнолетни изтърпяват присъди. Посещението беше във връзка с подготвяния в Министерството правосъдието пакет от мерки в областта на детското правосъдие.

Законодателството по отношение на младежката престъпност в България изостава в сравнение с много европейски, дори африкански държави. Законът у нас е от 1958 година, това са над 50 години, в които са правени кръпки, а системата реално остава непроменена, коментира Димитър Делчев.
За да попаднат в Бойчиновци, децата са минали през институции като социално-педагогически интернати и възпитателни училища-интернати, но очевидно това не дава желания резултат и те не успяват да се поправят, каза Делчев и добави, че част от тези деца отиват и в затворите за възрастни. Това е показател, че настоящата система и законодателство са крайно неефективни и трябва да започнем незабавно да я променяме, каза още той.

Според народния представител е важно децата в поправителния дом, които са между 14 и 18 годишни, да имат възможност да се ограмотяват, да се образоват и да придобият умения в занаят или професия, за да имат реален шанс за реинтеграция в обществото, след изтърпяване на наказанието, каквито положителни примери с възпитаници на Бойчиновци има. Привличането на усилията на цялото общество, промяната на нормативната уредба, организирането на професионални курсове за децата, излежаващи присъди, психологическата помощ за тях, продължаващото образование, осигуряването на условия за доброволен труд, координацията между местната и държавната власт, църквата и неправителствения сектор са посоката, в която се търсят решенията за места като Бойчиновци, предназначени за малолетни.

Едно от момчетата сподели, че от месеци не е имало обаждане, колет, писмо и не е чувало никакви новини от майка си и семейството си. В същото време продължават практиките родителите да получават детски надбавки за тези деца, въпреки че те са на пълна държавна издръжка в мястото за лишаване от свобода, и това трябва да се спре, заяви Делчев.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *