Днес отбелязваме Деня на народните будители – www.359news.bg

Днес отбелязваме Деня на народните будители

Снимка: БГНЕС
На днешната дата 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Празникът е посветен на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, които чрез слово и мъдрост пренасят през вековете идеалите на Просвещението и свободата  на духа.
За първи път Денят на народните будители, който е и празник на учителите, се чества в Пловдив през 1909 година. През вековете историческата памет и националното ни самочувствие са отстоявани от редица книжовници, наставници, просветители. Иван Рилски, Братя Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други. „Доволно вече що сте спали. Станете, дойде бъдний ден“, пише преди 130 години Петко Славейков.
Националният исторически музей отбелязва по необичаен начин Деня на будителите. С инициатива, в която децата се учат на  българската азбука, както е ставало през Възраждането – пишат буквите с дървени пръчици върху пясък. Днес занятие в „старото школо“ ще имат децата от SOS селища, които ще бъдат специални гости на музея. Всяко едно от тях ще получи детска енциклопедия, дарена от родолюбивата българка Бистра Балабанова.
Служителите в Националния литературен музей и Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“ ще поднесат цветя пред паметника на отец Паисий, който е южно от катедралния храм „Свети Александър Невски“ в столицата.
Регионалният исторически музей в София е посветил празничната си програма на Иван Николаевич Денкоглу по повод 235 години от неговото рождение. Той е предприемач и покровител на просвещението през втората половина на деветнайсти век.
Възрожденският град Котел чества не само Деня на народните будители, но и празника на града.
Денят на Котел започва тази сутрин с празнична литургия в храма „Свети Петър и Павел“, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий. На площад Възраждане дружество „Традиция“ ще направи историческа възстановка от миналото на Котел, след което възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ ще изнесат концерт. В читалище „Съгласие, напредък“ Иван Гранитски ще представи книгата „Непрочетеният Раковски“ от Панко Анчев, а Сливенският драматичен театър спектакъла „Епопея на забравените“ по Иван Вазов и Захарий Стоянов. Инспекторатът по образование връчи на заслужили учители от Сливен и региона наградите „Софроний Врачански“.В Силистра и в селищата от общината предстоят срещи, изложби, представяне на книги. „Искри от миналото, светлина за бъдещето“ е мотото на изложбата в Етнографския музей, която представя артефакти от историята на Силистра и Добруджа, събрани при първата по рода си дарителска акция, организирана от музея през лятото. На откриването на изложбата днес, всички дарители ще получат свидетелства и плакети. В Деня на будителите активисти от ученическия парламент, ще разпространяват сред гражданите сентенции от бележити личности. Регионалната библиотека днес предлага безплатна регистрация на нови читатели.
Изложба, озаглавена „Неизвестни картини от известни кюстендилски художници“ организира в Деня на будителитеРегионалният исторически музей в Кюстендил. Изложбата включва 37 творби от 19 автори. Картините ще бъдат показани в художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“.
Ден на отворените врати ще се проведе в читалищата на Пловдив. Посетителите ще имат възможността да се срещнат с поети и писатели. В Народната библиотека „Иван Вазов“ желаещите ще получат безплатна читателска карта.
Регионалният исторически музей във Велико Търново ще представи в изложба даренията, постъпили в неговите фондове през тази година.

Експозицията, наречена „Заедно да съхраним историческата памет“, е подредена в Музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тя представя 230 исторически ценности, дарени от 47 граждани,институции и фирми. Сред тях са албум със снимки, дарен от родственик на Велчо Атанасов-Джамджията, организатор на съзаклятието срещу Османската империя през 1835 година.

Показан е каталог, отпечатан през 1921 година в Лайпциг, който включва 9000 изображения на пощенски марки с информация за тях, наречен „Библия на филателистите“. Сред даренията е любопитно Свидетелство за безупречност, издадено през 1890 година от Градския съвет в Търново на чешки майстор печатар и бояджия, в което пише, че Той е водил безупречен живот в политическо и морално отношение и е порядъчен човек. Свидетелства и карти за безплатно посещение на музеите във Велико Търново ще получат днес дарителите.

По повод Деня на народните будители в Регионалния исторически музей в Търговище бе открита изложба „Там, дето знаньето живей“, посветена на 170 години светско образование в Търговище. В изложбата се акцентира върху развитието и промените в учебниците, учебните помагала и пособия през различните исторически периоди, като всяко от тях носи характеристиките на своето време, обясни при откриването Тоня Любенова от Историческия музей:
Това е идеята на нашата изложба, да покажем учебните пособия, учебниците, нагледните средства от миналото, които са ползвали нашите родители, нашите баби и дядовци. Образованието, учението е било водещо, много важно за всяко едно поколение в миналото. Без образование няма успех в живота./БНРКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *