ЕК: Бавен е напредъкът на България в борбата с корупцията и организираната престъпност – www.359news.bg

ЕК: Бавен е напредъкът на България в борбата с корупцията и организираната престъпност

ЕК призовава управляващите в България за промяна на политическата култура и консенсус за прилагане на стратегията за реформа в правосъдието. Това е част от проектотекста на мониторинговия доклад, с който БНР разполага. Още за оценките в черновата на доклада, който официално ще бъде оповестен утре ще чуем сега от Никола Миладинов:

Конкретният напредък на България в борбата с корупцията и организираната престъпност през последната една година е бавен, пише в проектотекста на политическите препоръки в доклада на Комисията, който официално ще бъде приет на заседание утре сутринта. Една от причините, според Брюксел, е смяната на 3 различни правителства в посочения период в България. От текста става ясно, че Европейската комисия твърдо подкрепя приетата от правителството на Бойко Борисов стратегия за реформа на съдебната система, която според Брюксел е постигнала впечатляващо ниво на детайлност.

Следващата стъпка е да се докаже, че тази реформа е основен политически приоритет. За целта трябва да се гарантира нейното прилагане чрез постигането на политически консенсус, пише в проектотекста. Това ще изисква промяна на политическата култура и истинско осъзнаване, че тези проблеми са „тема номер едно в дневния ред“, се посочва в документа.

Броят на окончателните присъди за корупция по високите етажи и срещу организираната престъпност е много малък, е оценката на Еврокомисията Юнкер. Главната прокуратура е предприела положителни стъпки като е увеличила броя на заведените дела, но малко от тези дела за корупция са срещу лица по високите етажи на властта.

Колкото до делата срещу мафията, много е важно да се идентифицират проблемите в съдебните процедури, които могат да бъдат манипулирани с цел да се забави периода на постановяване на присъди. Някои случаи се замразяват за дълго време на съдебна фаза, пише в документа.

Структурата БОРКОР не е постигнала резултати, отговарящи на размера на нейното финансиране, пише Брюксел и призовава за затягане на процедурите, съгласно вече приетата Стратегия за търговете и обществените поръчки на България.
Брюксел е разтревожен и, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, все още няма ново ръководство и чака законодателни промени, след повдигнатите обвинения срещу предишния ѝ ръководител.

Реформата в правосъдието е силно критикувана в доклада. Работата на ВСС продължава да е обект на противоречия. Споменават се няколко случая на спорни кадрови назначения и уволнения на магистрати в съдебната система, както и скандала около компютърната система за случайно разпределение на съдебните дела, свързан със Софийския градски съд.

ЕК изразява съмнение в ефективността на временните мерки, които Висшият съдебен съвет е взел срещу манипулирането на системата за разпределение на делата. Репутацията на българското правосъдие ще продължи да страда, докато системата не е напълно сигурна, се казва в доклада.

Окончателните решения за това, какво ще предстои за България и, дали механизмът за правосъдие и вътрешни работи за България ще продължи, ще бъдат приети едва утре от ЕК.

Според надежден източник на „Хоризонт“, докладите за България ще продължат поне още една година./bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *