ЕК изпрати на България последни предупреждения по четири открити по-рано наказателни процедури – www.359news.bg

ЕК изпрати на България последни предупреждения по четири открити по-рано наказателни процедури

Европейската комисия изпрати на България последни предупреждения по четири открити по-рано наказателни процедури. Те са свързани с пътната безопасност, енергийната ефективност, замърсяването на въздуха и управлението на въздушното движение.

България е една от страните, които не обменят информация за нарушенията на правилата за движението по пътищата с останалите държави в ЕС. Този обмен е задължителен и засяга прояви като шофирането с превишена скорост или в нетрезво състояние. Съответната директива позволява водачите да бъдат идентифицирани и подвеждани под отговорност там, където са извършвали нарушенията.

Втората процедура, която днес беше придвижена на следващ етап, е свързана с изискванията за енергийната ефективност. Според тях до 2020-а година всяка страна трябва да постигне определени икономии чрез целенасочени политики за енергийна ефективност в домакинствата, промишлеността и транспорта. България не е представила информация какво е предприела в тази посока.
Нивата на серен диоксид в околната среда са третата процедура, по която получаваме последно предупреждение. Комисията настоява България да намали излагането на гражданите на този риск, който е особено висок в източната част на страната.

Последната наказателна процедура е заради неприлагане на правилата за санкции за авиокомпании, които нарушават европейските норми за управление на въздушното движение.

И по четирите случая страната ни има двумесечен срок за реакция. Иначе рискува дела в Европейския съд./bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *