ЕК публикува част от документите по преговорите за търговското споразумение със САЩ – www.359news.bg

ЕК публикува част от документите по преговорите за търговското споразумение със САЩ

Европейската комисия публикува част от документите по преговорите за търговско споразумение със Съединените щати, които показват позициите, към които се придържа Европейския съюз в различни области. Те засягат някои от най-дискусионните сфери като безопасността на храните, мерките за защита на потребителите, изискванията за растителна защита и грижа за животните, както и механизмите за разрешаване на бъдещи спорове. Сред документите, които вече са на интернет страницата на комисията, има и преговорни позиции в областта на малкия и средния бизнес и автомобилната индустрия, за които изразиха тревоги някои от западноевропейските страни.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом подчерта, че Европейският съюз за пръв път прави публични подобен тип документи, по които все още се водят преговори, и че целта е максимална прозрачност и прекратяване на спекулациите:
Има много неправилни схващания по въпроса какво искаме да постигнем с това споразумение и какво – не. Затова трябва да преодолеем заблудите, да изясним, да обясним, и да покажем какво всъщност има и какво няма в споразумението. 

Наред с документите, комисията публикува и читателски наръчник, както и речник с обяснения на техническите и правни термини с цел те да бъдат разбрани от широката публика. /bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *