Екоскандал с деца след хорото за Гинес на Рилските езера (ВИДЕО) – www.359news.bg

Екоскандал с деца след хорото за Гинес на Рилските езера (ВИДЕО)

Дирекция „Национален парк Рила“ ще наложи санкции и административни наказания занеспазване на режимите в защитена територия, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Наказанията са след опита за поставяне на рекорд на Гинес за най-голямо българско хоро на Рилските езера.

Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им.

Заповедта обаче не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка.

Сред нарушителите се оказаха деца от най-големия и най-известния пазарджишки танцов състав „Чудесия“. Скандалът около тях се разрази, след като в социалните мрежи бе разпространен кадър на фотографа Асен Великов. Снимката показва 14 момчета, нагазили в едно от езерата – Близнака.

На организаторите на събитието – Фондация „Нашият дом е България“, във връзка със заснемане на филма „Нашият дом е България“, ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на директора на парка.

При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро Близнака, също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност, информират още от екоминистерството.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица – глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв. Вчера служителите на парка не допуснаха нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия.

Междувременно организаторът на събитието арх. Пламен Мирянов от фондация „Нашият дом е България“ се извини за случилото се. „Осъзнаваме грешката си и се извиняваме“, заяви тази сутрин той пред NOVA. По думите му нагазването в езерото Близнака на танцуващи хоро не е било планирано и било плод на ефекта на адреналина на участниците./wwww.dariknews.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *