ЕП одобри пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер – www.359news.bg

ЕП одобри пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер

Eвропейският парламент одобри пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. „За“ нея гласуваха 423-ма евродепутати, предимно от групите на Европейската народна партия, социалистите и либералите. Против бяха 209, най-вече от зелените, крайнолевите и крайнодесните. 67 членове на Европарламента се въздържаха.

Преди пет години втората комисия на Жозе Барозу беше одобрена с 488 гласа.

Комисията ще поеме 5-годишния си мандат на предварително определената дата – 1-ви ноември.

По-рано днес нейният бъдещ председател Жан-Клод Юнкер заяви:
Моето убеждение е, че тази Европейска комисия ще е комисия на последния шанс. Или ще успеем да доближим европейските граждани до Европейския съюз, или ще се провалим. Бих искал да използваме този шанс да раздвижим Европа, подчерта Юнкер, чиято програма е с акцент върху икономическия растеж и преодоляването на безработицата.

На пресконференция с председателя на ЕП Мартин Шулц, новоизбраният председател на ЕК заяви, че не предвижда промени в правото на свободно придвижване в общността:

Що се отнася до правото на свободно придвижване, аз заявих моето мнение пред парламента още през юли. Смятам, че това е основен принцип на Европейския съюз от самото начало и не съм готов да го променям. Ако унищожим правото на придвижване, ще пострадат и други права. Ясно заявих, че страните-членки, които трябва да се справят с този проблем, имат свободата да поемат инициативи, стига тези инициативи да са в съответствие с Договора./bnr.bg/
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *