ЕЦБ иска Гърция да остане в еврозоната – www.359news.bg

ЕЦБ иска Гърция да остане в еврозоната

Европейската централна банка иска Гърция да остане в еврозоната, заяви президентът на банковата институцияМарио Драги. Той потвърди, че преговорите между Гърция и кредиторите „напредват“:
Управителният съвет на Европейската централна банка иска Гърция да остане в еврозоната, но трябва да има силно споразумение. Именно то ще доведе до растеж, който ще доведе до социална справедливост. Но в същото време трябва да осигури фискална стабилност и да се погледне към онези източници или фактори за финансова нестабилност. 
Драги бе категоричен, че планът за количествени улеснения работи и прогнозира, че в средносрочен план инфлацията трябва да бъде около 2 %.Подкрепяна от очакваното икономическо възстановяване, заедно с ефекта от ниските котировки на еврото и от допусканията за покачването на цените на петрола за година напред, инфлацията ще продължи да расте през 2016 и 2017 г. 
Европейската централна банка остави непроменена водещата си лихва от 0,05 на сто. Депозитната лихва остава отрицателна. /bnr.bg,БГНЕСКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *