Европейският парламент отхвърли вота на недоверие към Еврокомисията – www.359news.bg

Европейският парламент отхвърли вота на недоверие към Еврокомисията

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер остава на поста си. Европейският парламент (ЕП) отхвърли вота на недоверие срещу него с 461 гласа или с 39 повече от тези, с които в края на октомври беше одобрена комисията на Юнкер.

76 евродепутати внесоха искането заради скандал, свързан с данъчната политика на Люксембург, по времето когато Юнкер беше премиер на страната. За да бъде приет вотът на недоверие, той трябваше да бъде подкрепен от най-малко 376 евродепутати, но основните парламентарни фракции се противопоставиха на това.

Вотът на недоверие беше иницииран, след като в началото на ноември Международният консорциум за разследваща журналистика съобщи, че Люксембург е сключил данъчни споразумения с 340 международни компании като „Епъл“, „Амазон“, „Икеа“, „Пепси“, „Хайнц“, „Веризон“ и „Ей Ай Джи“, за да минимизират данъците си, лишавайки европейските държави от данъчни приходи в размер на милиарди евро.
Европейската народна партия определи този резултат като вот срещу политици като Найджъл Фараж и Марин Льо Пен, които го инициираха. Председателят на парламентарната група на партията Манфред Вебер коментира, че силната подкрепа за Юнкер е показател за необходимостта от реформи и силна комисия. Евродепутатът от Люксембург и бивш заместник-председател на Еврокомисията Вивиан Рединг определи вота като крещящ провал за еврофобите.

От групата на социалистите също приветстваха показателния резултат, като подчертаха, че сега е време за конкретни действия срещу избягването на данъци. По време на гласуването крайно левите от Европейската обединена левица издигнаха плакати против данъчните измами и превръщането на определени страни в данъчен рай. Жан-Клод Юнкер вече обеща действия в тази посока, които да включват повече данъчна хармонизация и обмен на данни между страните от Евросъюза./bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *