Френски сомелиери оцениха високо български вина в Париж – www.359news.bg

Френски сомелиери оцениха високо български вина в Париж

Над 300 френски сомелиери, представители на водещи търговски вериги и дипломати оцениха високо селектирани български вина по време на дегустация в Париж.

Събитието бе организирано от Изпълнителната агенция по лозата и виното, Националната лозаро-винарска камара и Посолството на Република България във Френската република и се проведе в централата на Международната организация по лозата и виното (OIV) във Франция.

Българските фирми представиха над 50 различни вида бели и червени вина – Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд, Совиньон блан, Шардоне, както и розе.

Дегустаторите останаха впечатлени от отличните вкусови качества на българските вина, като заявиха, че те са конкурентни на световните пазари. Енолози коментираха, че специфичните сортове български вина, които бяха представени, са с уникални вкусови качества.
Генералният директор на OIV Жан-Мари Оран пожела на българските производители да продължат да работят активно по утвърждаване на българското вино като висококачествен продукт на европейските и световни пазари.

Българското винопроизводство има хилядолетни традиции и представените вина са пример за световно качество, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред гостите на събитието. Той допълни, че високата оценка, която е била дадена на вината по време на дегустацията, представлява възможност за българските производители да стъпят на нови пазари. Приветствие към гостите отправи и извънредния и пълномощен посланик на България Ангел Чолаков.

Източник: Кмета
3 Comments

 1. Валя

  24 юни, сряда, 2015 год. at 16:49

  Супер, земеделието загива, а зам. министърът ходи по дегустации. Няма да се оправи скоро тая държава, не.

 2. Стефан

  24 юни, сряда, 2015 год. at 16:57

  Този само ходи и харчи държавни пари, докато в България се провалят проекти и земеделци биват обричани на глад. Докато не се изчисти министерството на земеделието от такива поставени и некомпетентни лица, развитие на тази сфера няма да има!

 3. Деа

  24 юни, сряда, 2015 год. at 16:59

  Зам-министърът какво разбира от вина? Той само разбира да обикаля с Близачки по различни откривания на обекти и да плюска каквото му дават, за да си върши работата.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *