Георги Първанов: България ще получи 0 компенсации заради „Южен поток“ – www.359news.bg

Георги Първанов: България ще получи 0 компенсации заради „Южен поток“

На България не й е необходимо изостряне на отношенията с Русия. Това коментира на среща със земеделски производители и представители на малък и среден бизнес в пернишкото село Дивотино Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. Той е категоричен, че влошаване на отношенията с Русия ще бъдат огромен удар за българската икономика.

По темата за гласуваните от ЕП санкции срещу Русия и новината за спирането на проекта „Южен поток“, президентът Първанов припомни, че заедно с „Белене“,  това е другият голям проект, който той е договорил с Владимир Путин. „Южен поток“ означава 3 млрд., 700 млн лева инвестиции за България. „Южен поток“ щеше да донесе хиляди работни места и да донася всяка година по няколко стотин милиона такси от  това, че по една тръба тече газ. И аз питам – защо нашият, същият този министър не казва нищо против, но казва – добре, ние тук ще получим компенсация… Колко компенсации получихме от юго войната?! Нула. Това ще получим и от сегашните санкции срещу Русия. Трябва да е ясно, че от санкциите срещу Русия губят народите – и руския, и българския, заяви Георги Първанов.

 
Що  се отнася до енергийната политика на кабинета, Първанов заяви, че практически е обезсмислен вота на българите на първия национален референдум, който се отнасяше до строежа на АЕЦ „Белене“ . „Ние всички с вас сме тичали, агитирали, подписвали сме се и  сме гласували на референдума за АЕЦ „Белене“. И без да се построи „Белене“, нашият енергиен министър отиде в САЩ и се върна с новината, че харесал реактора на американската фирма „Уестинг Хаус“, какъвто работещ реактор по света няма никъде. Значи той казва – няма да има „Белене“, ще има американски реактор и – точка. Загробиха „Белене“, при положение, че там има готов реактор, готова площадка, можеше да има инвестиции за 10 милиарда, 30 – 40 хиляди работни места“, каза президентът.

На срещата си с бизнесмените Първанов отправи критика към призива на военния министър за повече НАТО в Черно море. „Тогава, когато излизат данни, че САЩ подслушват 120 държави – президенти, премиери, министри – по цял свят, нашият министър на отбраната казва – нас ни шпионират руснаците“.

http://www.abv-alternativa.bg/

 
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *