Германия може да спре вноса на пшеница от САЩ заради ГМО – www.359news.bg

Германия може да спре вноса на пшеница от САЩ заради ГМО

Германското министерство на прехраната и земеделието обмисля забрана на вноса на пшеница от САЩ, след като там бе открито генно модифицирано зърно.
През юли САЩ информира Европейската комисия, че на неселскостопанска площ в щат Вашингтон са открити 22 генно модифицирани разновидности на пшеница, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Пшеничените разновидности са резистентни към хербициди на базата на глифозат като Раундъп (Roundup), който е собственост на Монсанто (Monsanto) – един от най-големите производители на семена и хербициди.
В интервю за германския седмичник „Шпигел“ говорителят на министерството отбелязва, че Европейската комисия е поискала от американските власти да изпратят резултатите от последващи тестове на генетичните разновидности, открити в пшеницата.

По данни на министерството на прехраната и земеделието вносът на американска пшеница в Германия намалява през последните години. През 2013 година Германия е внесла около 26 200 тона, докато през 2015 година вносът е намалял до около 514 тона.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *