Гласят протест в София за опазване на българската култура – www.359news.bg

Гласят протест в София за опазване на българската култура

Пред Министерския съвет от 17.00 часа ще се състои протест под наслов „Да спрем унищожаването на българската култура“. От гражданската инициатива „Българска култура“, която обединява творци от различни изкуства, вече заявиха, че ще настояват за незабавно изпълнение на Закона за хазарта, който изисква 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура“; незабавни промени в Закона за меценатството; отмяна на правителственото постановление, което дава право на министъра на културата да преобразува осем културни института. Ако тези искания не бъдат удовлетворени, протестиращите ще поискат незабавна оставка на ръководството на Министерството на културата.

За предаването „Преди всичко“ по „Хоризонт“ председателят на гражданската инициатива Татяна Симеонова коментира, че инициативата е официално създадена на 3-ти април, след като институциите многократно са прехвърляли предложенията и исканията им помежду си.

От днес ще стартираме подписката по съответния ред. Ще има пунктове, където хората могат да ни подкрепят. Разликата с референдума е, че няма да има гласуване на национално ниво и не сме ограничени с брой подписи, за да ни обърнат внимание. След като нашата инициатива внесе своите искания, тя един вид се саморазпуска юридически, освен ако отново не намерим нова национална кауза.

Симеонова се обяви за започване на изработването на Национална стратегия за развитието на културата, която обаче да не остане на хартия, а да се прилага. Нито един лев не е постъпил в Националния фонд „Култура“ чрез отчисления от Закона за хазарта, изтъкна още тя. Мотивът е бил, че законът противоречи на философията на Законът за публичните финанси:

Истината е обаче, че пари от Българския спортен тотализатор влизат в Министерството на спорта и туризма по друг параграф от Закона за хазарта. Това според мен трябва да стане и за културата. Спортът е важен – това е нашето физическо здраве, но културата е нашето духовно здраве.
В Бургас артисти, музиканти и служители на библиотеки, читалища и галерии ще подкрепят протеста на колегите си, предаде кореспондентът на БНР Даниела Костадинова. Те настояват да се увеличи бюджетът на Министерството на културата, както и да се направи диференциация на различните културни дейности и на икономическите райони в страната./БНР/

БГНЕС

 
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *