ГРИП и ОВИ: Усложнения и приложение на бактериални продукти – www.359news.bg

ГРИП и ОВИ: Усложнения и приложение на бактериални продукти

В края на изминалата година главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи в интервю за БТА, цитирайки Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, че грипния щам „Тексас“ е мутирал, поради което ще се разболяват повече хора, включително ваксинирани срещу грип и че ще има повече тежко протичащи случаи.

„Щамът „Тексас“, който беше включен в противогрипната ваксина, е генетично доста променен. Това означава, че може да се очаква, че няма да е толкова висока ефективността на ваксината специално спрямо него. Дори и ваксинирани, хората биха могли да се заразят с щама „Тексас“, но във всички случаи ще преодолеят болестта по-леко в сравнение с неваксинираните.“ – каза д-р Кунчев.

Лекарите предупреждават, че с всяка изминала година поради мутирането на грипните щамове усложненията от грипа стават все по-чести, което налага употребата на антибиотици. Те имат силен негативен ефект върху имунната система, особено при бебета и деца. Компрометираната от антибиотик имунна система е неефективна в период на интензивна вирусна обстановка и много често грипът ни „повтаря“. Начинът да се преодолее негативния ефект на антибиотика и да се запази имунната ни система в действие е успоредно с антибиотика, да се приема и пробиотик.

Специалистите предупреждават, че микрофлората определя над 80% от състоянието на имунната ни система и че тя лесно може да се наруши от антибиотична терапия, терапия със стероидни и нестероидни противовъзпалителни лекарства,  водещи до отслабване на имунитета.

10913093_578465335523261_28520594_n
Личните лекари, както и водещите специалисти от Медицинска Академия, Военна Болница и Педиатрията, призовават избирайки пробиотик да не залагаме на евтини и нискоефективни продукти и категоризират ефективните пробиотици по следните критерии: полибактериален – възможно най-голям брой щамове за осигуряване на по–добър здравен резултат; широкоспектърен – комбинация от различни механизми на действие; високо концентриран за ниска дозировка; стабилен при нормални условия на съхранение (стайна температура); микрокапсулиран – висока преживяемост при преминаване през стомашната киселина.

Лекарите и фармацевтите препоръчват употребата именно на такива широкоспектърни, полибактериални пробиотици за деца и възрастни като в България обикновено се изписват продуктите на Protexin Balance и Protexin Restore. Тази серия от продукти е наложена в лекарската практика заради бързото и широкоспектърното й действие. Освен, че неутрализират негативния ефект на антибиотика, продуктите от серията на Protexin осигуряват незабавен, широкоспектърен и бактериоцинен ефект в организма, което отблъсква болестотворните бактерии и потиска повторното развитие на патогени.

Balance и Restore стимулират синтезирането на IgA и компоненти на други имуноглобулини, повишавайки рязко способността за имунен отговор.

Освен това те са предназначени за хора със състояния на тежка дисбактериоза и храносмилателни смущения като остра диария, предизвикана от лекарствени препарати или хранително отравяне (E. coli, Salmonella), кандидози състояния (Candia albicans), включително уро-гинетални и в устната кухина; улцерозен колит, ентерит, болестта на Крон, IBS, лактозна нетолерантност и други хранителни алергии, атопичен дерматит, лениви черва и синдром на раздразнените черва. Основното приложение е при бактериални и кандидозни заболявания както и при грипни и други вирусни състояния.

Тук можете да следите състоянието на грипната обстановка в България.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *