Испански вицепремиер: Каталунският премиер не знае къде се намира и къде иска да отиде – www.359news.bg

Испански вицепремиер: Каталунският премиер не знае къде се намира и къде иска да отиде

испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария / БГНЕС

Каталунският лидер Карлес Пучдемон „не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде“, заяви вчера испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като сепаратисткият водач подписа декларация за независимост, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа снощи в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането й в сила, призовавайки за диалог, съобщиха Франс прес и ТАСС. Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство.

„Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава“, се казва в декларацията. Говорител на каталунското правителство уточни, че премиерът отлага влизането в сила на декларацията, призовавайки за диалог с Мадрид.

Каталунският премиер Карлес ПучдемонБГНЕС

Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, акопреговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех, отбелязва ТАСС.

испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария
БГНЕС

Де Сантамария отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид иизтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

Тя обяви, че правителството на Испания ще се събере на извънредно заседание в 09.00 часа местно време /07.00 ч по Гриниуч/, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост./dariknews.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *