Иван Гарелов: Предсрочни избори ще има независимо от балотажа – www.359news.bg

Иван Гарелов: Предсрочни избори ще има независимо от балотажа

Снимка: bTV
Предсрочни избори при всички случай. Това е прогнозата на журналиста Иван Гарелов за политическата сцена у нас в близко бъдеще. Според него независимо от това кой спечели балотажа в неделя ще има нови избори и колкото по-рано, толкова по-добре. Ако властта падне сега, служебният кабинет ще бъде съставен от Росен Плевнелиев и с мнозинство на ГЕРБ в парламента, което е по-добрия сценарии за Борисов. Ако нещата се проточат ще се наложи новоизбраният президент да го състави.

Гарелов не посочи прогнозата си за изхода от изборите на 13 ноември, защото според него настроението и мобилизацията на хората могат да изиграят важна роля във вота.

По повод твърденията за манипулиране на гласовете на референдума Гарелов обяви случващото се в ЦИК като скандална манипулация. „В ЦИК има свестни хора, да си подадат оставката”, посочи той. Според очакванията му този скандал може също да мобилизира електората в неделя и да повиши
Журналистът посочи, че вотът на Румен Радев е събрал в себе си протестния вот на недоволните от властта на ГЕРБ. Балотажът обаче ще е съвсем нов избор –имаме мобилизация на десните сили и нови нагласи, коментира той, давайки за пример Йорданка Фандъкова, която влезе в предизборната реторика с „необичайна за нея агресивност”.

Според аритметиката Цачева може да бъде избрана, но да не смятаме, че гласувалите за друга партия непременно ще послушат ръководството си и няма да се ръководят от личните си предпочитания. Това важи най-вече за патриотите, допълни Гарелов.

По повод изборите в САЩ той посочи, че европейците подхождат с типична ирония към Доналд Тръмп. „Така подценихме Рейгън преди години, а той преобърна света. Ако спечели не значи че той ще се прегърне с Владимир Путин и Русия. Зад него стоят сериозни сили и влияят върху решенията му, има институционални прегради. По-скоро очаквам да тръгнат към изолационизъм, да се отдръпнат от света”, прогнозира журналистът./bTV
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *