Как с гръмки заглавия в електронните медии, се отклонява вниманието от укриването на информация от Директори на училища – www.359news.bg

Как с гръмки заглавия в електронните медии, се отклонява вниманието от укриването на информация от Директори на училища

От Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система подготвяме една инициатива, за която ни е необходима информация за учителите, упражнили правото си на пенсия, които все още работят в училищата.

Заявяваме информацията по Закон за достъп до обществена информация, но много директори на училища не желаят да ни я предоставят, игнорират заявленията ни и дори има такива, които се свързват с нас по доброволно предоставения им телефонен номер и се държат изключително грубо.

Според ЗДОИ  те имат 14-дневен срок да се произнесат с Решение, с което предоставят или мотивирано да откажат достъп до обществена информация. И в двата случая те ще са изпълнили задълженията си по закон.

Въпреки, че с изтичане на този срок, имаме право да потърсим правата си по ЗДОИ по съдебен ред, ние без да имаме такова задължение им изпращаме напомнителни писма, че не са отговорили в срок и ги приканваме да отговорят.

Обикновено чакаме около месец и половина преди да пуснем жалба до съответния административен съд, за да получим информацията, правото на която е гарантирано на всеки гражданин на Република България от Конституцията на РБ и Закона за достъп до обществена информация. Съдът като независима власт отсъжда дали Директорите са в нарушение или не.

Появилите се в някои медии гръмки заглавия за „източване на образователната система“ са некоректен начин да се оправдае директорското бездействие, неизпълнението на задълженията им и абсолютно съзнателно и целенасочено пренебрегване на закона.

В последните дни се свързаха с нас много директори, които ни нападат и смело твърдят , че ние нямаме право да изискваме информация без да им дадем обяснение за каква цел ще я използваме, че не сме институция и ни призовават да се обърнем към съда. Дори заявяват, че “ще ни се смеят заедно със съдията” – сигурни са, че съдът ще присъди в тяхна полза. За съжаление, противно на безпочвените твърдения за изнудване, изгода и т.н., всяко едно дело е огромен ресурс и натоварване за нашата гражданска инициатива, където всички работим доброволно, а законът не предвижда да ни бъде присъждано обезщетение. При спечелено дело училището заплаща само разноските по делото, а за нас остава къртовското натоварване.

Обвиненията и твърденията са абсурдни и целят единствено настройване на съсловието срещу инициативата и търсене на оправдания, за да не ни се предостави информацията. Прост пример: твърди се, че „в първия ден от грипната ваканция всички училища във Великотърновска област са получили подобен имейл. Нали си представяте, че до 6 февруари, когато започне вторият срок, служебните пощи ще са пълни с какви ли не писма, а и повече от половината от тези 14 дни ще са минали. Да не говорим, че доста често имейли от този род отиват в спам пощата. Алармираме директорите, за да бъдат внимателни и да не пренебрегват исканията, дори и да им се сторят безсмислени“.

Периодът на обявена грипна ваканция е неучебен за учениците. През този период директорите и учителите са длъжни да се явяват на работа, в изпълнение на договора, по който са влезли в трудово правоотношение със съответното училище. По време на обявена „грипна ваканция“, заетостта на директорите логично е по-малка. Освен това Законът за достъп до обществена информация дава право на всеки задължен субект по смисъла на закона, да удължи срока за произнасяне и да уведоми за това заявителя. Никой от така „натоварените“ директори не е сторил това. Твърдението че „служебните пощи ще са пълни с какви ли не писма“ показва само пренебрежителното отношение на някои директори към задълженията им в качеството им на ръководители и администратори на съответната образователна институция и неглижирането на тези задължения.

„Алармирането“ на директори да бъдат внимателни е още по-абсурдно. „Алармиране“ за какво? Да спазват закона? Да изпълняват служебните си задължения? Това е чудесно, дано се вслушат…

Жалкото е, че директорите вместо да изпълняват задълженията си, вменени им от закона, те търсят вината в нас – обвиняват ни, че ги изнудваме, че търсим изгода и т.н. Директорските среди се настройват срещу нас с обвинения, че ги натоварваме, че пречим на работата им, но факт е, че над 95% от директорите са получили по едно такова заявление за последните 10 години. На много от тях поведението сочи една единствена цел – да се укрива информация.
Изявлението на цитиран директор, че „за съжаление, не сме намерили ефективно средство за реакция, защото на практика човекът, който ни изпраща писмата, го прави законно“ говори само за едно – търси се сензация с гръмки заглавия и обвинения, когато на практика на всички е ясно, че нарушенията и неизпълнението на задълженията им е напълно съзнателно и те вместо да изпълняват тези задължения, търсят „ефективно средство за реакция“ срещу питанията ни, които самите те обявяват за „законни“.

От създаването на нашата гражданска инициатива до този момент няма нито един осъден директор на училище, но за сметка на това сме оттеглили над 100 жалби при съдействие и цивилизовано отношение, макар и в нарушение на законовите срокове.

Твърденията, че жалбоподатели представят “доказателства за огромен адвокатски хонорар, който трябва да бъде възстановен“, както и че „има случаи, при които на директори им се е наложило да платят разноски по делото от по 3000 лв“, ако са насочени към нас, са неистинни и не могат да бъдат подкрепени с никакви доказателства.

Бихме желали да се обърнем и към директорите, които ще прочетат тази статия.

Ако искате ни обвинявайте, но ние сме твърдо ЗА пълната прозрачност в обществените институции и ръководителите на такива трябва да са наясно, че не може да игнорират задълженията си и да укриват каквато и да било информация, неясно с каква цел.

Призоваваме Ви при възможност да „алармирате“ Вашите колеги да не хабят енергия в груби телефонни разговори, в обвинения как ги затормозяваме, губим им времето и пр., а да спазват закона, както  в интерес на истината правят повечето. Да отговорят на заявленията ни би отнело значително по-малко от ценното им време.

Винаги сме били и сме готови при проблем да окажем съдействие и да се отнесем с разбиране, но в никакъв случай не се опитвайте да ни убеждавате, че не трябва да търсим информация или да помагаме такава да бъде укрита. Може да ни съветвате, че е възможно да я получим и от друго място, но решението на кого ще я заявим е наше и не може да ни бъде налагано. Такива са законите и молим да ги спазвате!
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *