Към 17 часа са гласували под 40% от имащите право на това украинци – www.359news.bg

Към 17 часа са гласували под 40% от имащите право на това украинци

Ниска избирателна активност бележи извънредните парламентарни избори в Украйна. По данни на централната избирателна комисия, към 17,00 часа на 26.10.2014г. са гласували малко под 40 на сто от имащите право на глас украинци. Най-активни са гласоподавателите са в Лвовска област –  около 50% по данни на украинската Централна избирателна комисия. Най-малко са гласувалите в Донецка и Луганска област, където вота си са дали съответно около 27 и 23 на сто от имащите право на глас.

Съобщава се за отделни инциденти на изток, които обаче няма да променят легитимността на изборите. Изненадващо президентът Петро Порошенко отпътува сутринта за Крематорск, където посети един от избирателните участъци. В ранния следобед той даде вота си в Дома на офицерите в Киев, като заяви, че е гласувал за европейското бъдеще на Украйна и за обновяването на властта:

Щастлив съм, че току що се върнах от зоната, където се провежда антитерористичната операция. Там, където не можеше да се гласува на президентските избори – Крематорск, Славянск, Северодонецк, Лисичанск, Рубежное, днес можеше. Приятно ми е да видя отворени избирателни бюра в Славянск, Дзерджинск, където хората даваха вота си за европейското ни бъдеще. Уверен съм в подкрепата на президентската и парламентарна република, която да създаде власт за прокарване на необходимите реформи.
Александър Буршуляк от международната инспекция за защита правата на човека, който наблюдава хода на изборите, каза за Хоризонт:

Ще кажа, че избирателната активност не е от най-високите, но фактът, че хората гласуват, че няма открити провокации, а президентът пристигна по улици, които не са блокирани, това е голям плюс за нашата демокрация. Тоест, държавният глава е достъпен, ние с вас можехме да се приближим до него и да го поздравим. По-рано такова нещо е е ставало.

Първите предварителни резултати се очакват след 20 часа, когато трябва да приключи изборния ден./bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *