Кога ще почиваме догодина? – www.359news.bg

Кога ще почиваме догодина?

Снимка: Shutterstock

Министерският съвет промени определените вече почивни дни през следващата година. Kакво наложи преразглеждането и ще почиваме ли повече през 2016-та?

 

Вече е ясно, че работещите, че имат по четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г.

През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.

 
Същевременно, за да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота).

 

Това се налага, тъй като догодина Националният празник на България – 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Официалният празник 6 септември – ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България – 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък.

 

Броят на работните дни в месеца не се променя, тъй като дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец./http://novatv.bg/