Колко ще струва Украйна на ЕС – www.359news.bg

Колко ще струва Украйна на ЕС

Украйна е на ръба на банкрута. Доходите на населението са ниски, нивото на корупция е високо. Но страната разполага с голям потенциал – така икономистите описват сивото днес и оптимистичното утре.

По данни на Международния валутен фонд, БВП на глава от населението през миналата година е бил 3862 долара. Това е по-малко, отколкото в Албания или Монголия. За сравнение БВП на глава от населението в Германия е 43952 долара. Без външна помощ Украйна не е в състояние за обслужва дълговете си, да плаща пенсии и заплати на държавните служители. И помощта вече идва от МВФ, САЩ и ЕС.

За да запълни поне някои от дупките в бюджета, ЕС предостави на Украйна около 2 милиарда долара, Япония – 1,5 милиарда, САЩ – гаранция за кредит до 1 милиард долара. МВФ е готов да отпусне 18 милиарда долара, но при много тежки условия.Но ще успее ли Украйна някога да върне кредитите си?

Междувременно цените на природния газ скочиха от 268,5 долара за 1000 куб.м. на 485,5 долара. Украинският дълг за газ надхвърли 1,7 милиарда долара. В Киев много говорят за залежите от шистов газ в страната. Но разработването им ще изисква много пари и време.

Украйна – богата страна, но в много далечна перспектива

„Украйна с нейните 46 милиона души население е голям пазар, расте и нейното значение като производител на компоненти и резервни части, например, за германската автомобилна индустрия“, заяви членът на делегацията на германската промишленост в Киев Александър Маркус. „В бъдеще Украйна има голям потенциал“, подчертава и евродепутатът Александър граф Лабмсдорф.

За какви стойности говорят двамата? Износът на резервни части и компоненти на автомобилостроенето достига 14% от целия украински експорт за Германия. Но техният дял в общия обем на вноса на германската автомобилна индустрия е само 0,3%.

Европа не се нуждае от житница
Украйна винаги е била смятана за житницата на Европа. Днес страната е третият по големина износител на зърно след САЩ и ЕС. Но старите методи и отсъствието на капитални инвестиции в земеделието са довели до това, че украинското зърно струва много евтино и се използва само като фураж. Нито Русия, нито ЕС се интересуват от него – самите те са големи износители на зърно.

Какво може да предложи още Украйна? Най-обикновени машини, въглища, по-некачествени видове стомана, които страната изнася за Русия. Но Кремъл без проблем може да си намери и други доставчици. За Русия са стратегически важни отделни заводи от отбранителната и самолетостроителната промишленост. Например, почти всички руски вертолети са окомплектовани с украински мотори. „Без Украйна руската армия нито ще може да стреля, нито да лети“, смята украинският икономист Борис Кушнирук. Но ще успее ли Киев за продължи това сътрудничество в тези сфери в настоящата обтегната ситуация? Кушнирук е убеден, че не.

Защо Русия и ЕС си съперничат за Украйна и в Украйна

Русия иска Украйна да остане зависима от нея. Александър граф Ламбсдорф вижда геостратегически интереси: „Русия иска да сдържа НАТО на подстъпите към своите граници и да изгради т.нар. Евразийски съюз. А без Украйна той губи смисъл“. Според него икономическите интереси играят в случая второстепенна роля за Русия.

Но и за ЕС потенциалните икономически изгоди от сближаването с Украйна не оправдават похарчените милиарди. За Париж, Берлин или Лондон Украйна е далеч. Александър граф Ламбсдорф смята, че интересите на ЕС могат да бъдат формулирани с три думи: стабилност, отсъствие на гранични конфликти и масов приток на бежанци от Украйна.

Анализът е публикуван в „Дойче Веле“.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *