КОЛКО ЖИВОТА СТРУВА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛЕТИЩЕ В ЕВРОПА? – www.359news.bg

КОЛКО ЖИВОТА СТРУВА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛЕТИЩЕ В ЕВРОПА?

позиция на Федерацията на строителните синдикати към КНСБ в подкрепа на турските ни колеги, които са работили на строителството на новото летище в Истанбул, открито символично вчера в присъствието на премиера Бойко Борисов.

КОЛКО ЖИВОТА СТРУВА

НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛЕТИЩЕ В ЕВРОПА?

 

 

В Истанбул вчера бе открито символично едно от най-големите летища в света. То е един от най-престижните проекти на президента Ердоган. Каква обаче е истинската му цена, изчислена чрез живота на работниците, които се трудят по него?

За да бъде приключен строежът му в рамките на обявения срок, на него от четири години ударно се трудят над 30 000 работници.  Техните права обаче често биват нарушавани. Около 15 000 души живеят в един лагер в гората. Помещенията, в които спят не отговарят на стандартите, храната е лоша, има  дървеници в спалните помещения, няма топла вода. Някои от работниците не са получавали заплата повече от шест месеца. Още от самото начало на строителните работи е имало редица нарушения, които така и не са били преустановени, тъй като отговорните за строежа са искали да пестят разходи.

 

Когато тези работниците се вдигнаха на протест срещу нечовешките условия на труд и живот, вместо да се справя с неотложните и законни техни искания, жандармерията подкрепи работодателите и се отърва от протеста, използвайки сълзотворен газ и водни струи като арестува повече от 400 работници, включително и председателя на Прогресивния съюз на строителните работници.

По данни на Прогресивния съюз на строителните работници в Турция, смъртните  случаи на строителната площадка са 37, където работници мигранти от страни като Непал работят заедно с хиляди турски работници. Близките на жертвите биват заплашвани – за да не стигнат въпросните случаи до съда.

В условията на безпрецедентна обстановка на напрежение и противопоставяне на строителите, борната за оцеляване и ежедневните проблеми на работещите са изтикани на заден план и потулени.

Този начин на работа не е съвместим с нашите ценности на хора и синдикалисти, затова:
 

ФНСС осъжда всички действия, насочени към фатален край на човешкия живот, както и правото на строителните работници да живеят и работят с достойнство във всяка страна по света.

ФНСС заявява, че нашата мисия като синдикалисти е да превърнем света в по-добро място за живеене и работа.

ФНСС не приема нарушенията на човешките и гражданските права, основаващи се на изключителна нетърпимост към работещите.

ФНСС изтъква солидарността и подкрепата срещу недопустима агресия на строителната площадка.

ФНСС призовава за незабавно и безусловно освобождаване на всички протестиращи. Правителството трябва да гарантира, че няма да има по-нататъшни ответни мерки срещу работниците за отказ от работа, което е тяхното основно право.

ФНСС счита, че защитата за достойни условия на труд на строителните работници не е престъпление, а задължение!

ФНСС скърби с роднините на жертвите. Нашите мисли са със семействата им и с всички хора, работещи на летището в Турция.

Правителството игнорира оплакванията на работниците и преследва една-единствена цел – най-голямото летище в Европа с капацитет да обслужва до 90 милиона пътници на година да бъде открито навреме. Вложените средства в строежа са близо 11 милиарда евро. А ние се питаме още колко строителни работници ще загубят животите си в построяването му?

 

Председател на ФНСС,

инж. Цветелина Иванова
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *