Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите не прие на първо четене промените в Закона за убежището и бежанците и в Закона за събранията, митингите и манифестациите – www.359news.bg

Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите не прие на първо четене промените в Закона за убежището и бежанците и в Закона за събранията, митингите и манифестациите

Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите отхвърли на първо четене промените в Закона за убежището и бежанците, внесени от Адриан Асенов и група народни представители, както и измененията в Закона за събранията, митингите и манифестациите, внесени от Волен Сидеров и група народни представители.

 

Становището на Министерството на вътрешните работи по законопроекта за промени в Закона за убежището и бежанците представи пред депутатите заместник-министър Пламен Ангелов.

 

Измененията предвиждат отмяна на правната възможност за събиране на семейството на чужденец с предоставен статут, ползващ се от временна закрила, каза той. Пламен Ангелов допълни, че промените не съответстват на европейските изисквания и уточни, че ако предложените изменения се одобрят, страната ни няма да е изпълнила законодателството на ЕС. По думите му това може да доведе до възможността Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу България.Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров добави, че съгласно Конвенцията за правата на детето България има ангажимент и задължение да събира децата бежанци с членовете на техните семейства.    Голяма част от народните представители от комисията се обединиха около мнението, че предложеният законопроект не съответства на международни актове, по които България е страна и с правото на Европейския съюз. Проектът за промени в Закона  за убежището и бежанците бе отхвърлен от депутатите с 14 гласа „против” и един „за”.

С измененията в Закона  за събранията, митингите и манифестациите, внесени от Волен Сидеров и група народни представители, се предлага забрана за организиране на митинги и манифестации с цел публично показване на хомосексуална ориентация. Според вносителите трябва да бъде регламентирано и издаването на наказателни постановления, и налагането на глоби на граждани и сдружения, които организират такива мероприятия.

По време на дискусията народни представители отбелязаха, че законопроектът не е в съответствие с Конституцията на Република България и с действащото законодателство. След дебатите с 13 гласа „против“, един „за“ и един „въздържал се“ депутатите от комисията не подкрепиха на първо четене предложените промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Годишната програма за участие на Република България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз (2014 г.) беше единодушно подкрепена от комисията.
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *