Кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азис почина на 90 години – www.359news.bg

Кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азис почина на 90 години

 

Кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азис почина рано сутринта на 23 януари, предадоха световните агенции.

Крал Абдула издъхна на 90 години след белодробна инфекция. Той е бил в болницата от 31 декември и е бил  поставен на респиратор, това се казва в изявление, цитирано от официалната Саудитска агенция Press.

Снимка: REUTERS/DYLAN MARTINEZ/FILES
Абдула бин Азиз е  петият от братята си, възкачил се на трона. Той идва на власт в напреднала възраст и печели репутацията на един предпазлив реформатор. Царуването Абдула е едно  постоянни усилия да балансира пустинните традиции с изискванията на съвременния свят, което го прави добър балансьор и  на моменти да се измества от единия към другия. Когато народните движения и бунтове свалиха и застрашиха отдавни установени арабски владетели от Тунис до Йемен през 2011 г., той реагира бързо –  неговото правителство прекарва 130 000 000 000 щатски долара за изграждане на 500 000 единици на жилища с ниски доходи, за да укрепи заплатите на държавните служители и да гарантира лоялността на религиозни организации.Той също така създава Facebook страница, където бяха поканени граждани да представят своите оплаквания директно към него. Но в същото време най-малко в два телефонни разговора той порица президента Обама за насърчаване на демокрацията в Близкия изток, като каза, че е опасно.

Също така е попечител на свещените за исляма джамии в Мека и Медина, което го прави един от най-важните фигури на Вярата.

***

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол и смъртта на Абдула се отрази веднага на цените на петрола в Ню Йорк и на азиатската електронна стокова борса. Те отбелязаха ръст. Цената на петрола тип Брент остана непроменена.
 

***

Саудитска Арабия ще погребат крал Абдула  в петък.

Наследникът на Абдула, крал Салман, сега ще поеме поста върховен авторитет в страна, която е изправена пред безпрецедентна смут в региона и трудни дългосрочни вътрешни предизвикателства.

 

 

Г-н Абдула през 2014.Снимка –   Mills / The New York Times / Абдула през 2014.

 
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *