Крепостта на Белоградчик е една от най-запазените у нас – www.359news.bg

Крепостта на Белоградчик е една от най-запазените у нас

Белоградчик привлича туристи с уникалинте си скали. Но всеки, който идва в града да ги види на живо, посещава и не по-малко уникалната историческа крепост – „Калето”, която е една от най-запазените у нас. Тя е втората му забележителност. Ако  скалите са голямото природно чудо, то крепостта е чудо на строителния гений на тези, които са я владеели. Защото умело е използвана непристъпността на скалите, а на места, вместо стени, скали пазят хората вътре от външни набези.

Историята на крепостта  започва от времето преди римляните, защото от нея могат да се охраняват много добре важните пътища, които пресичат района. Но и те веднага откриват възможностите и за охрана и я превръщат в част от мощната система на империята по пътя на войните и от Рим към Долен Дунав. През средните векове българите я доизграждат, а значението и нараства след възникването на българското царство. Пада последна под турско робство в края на 14-ти век. Била е лятна резиденция на последния български цар Иван Срацимир.

Значението и оценяват и турците и също я надграждат за своите цели. Те разполагат в нея гарнизон, който пази пътищата на империята от Запад към Изток. За пръв път настанените в нея войници участват и в потушаването на многобройните бунтове срещу султана, които избухват в този край. Заловените участници от въстанието през 1850 година са били докарани в нея и избити по най-жесток начин.

През 1805 година турците наемат френски и италиански инженери, които надграждат стените и построяват бойници за огнестрелно оръжие. За този строеж до днес са запазени каменни плочи, което е прецедент в турската история.

Крепостта има три двора с обща площ от 10 000 кв. м и две главни порти. Наречени са Видин капия и Ниш капия. Още са запазени металните им врати, изковани за векове от местни майстори. Крепостните стени имат височина до 10 метра, по тях има и амбразури за стрелба с пушки. Вътре в дворовете може да бъде разположен цял град – има казармени и складови помещения, арсенали, затвор, мелници за жито и сол, 4 водохранилища, зърнен склад. По време на битки в нея са били разполагани по 3000 войници.
За последен път като военно съоръжение крепостта е била използвана по време на сръбско-българската война през 1855 година. Тогава крепостта се е наричала „Белград” и за превземането и е хвърлена многобройна сръбска войска.

Крепостта на Белоградчик отдавна е открита като автентичен исторически декор от кинематографистите. Заради тази крепост Белоградчик са посетили  актьори като  Кристов Ламбер, снимал се в историческата лента „Версенжеторикс”, Армен Джигарханян – за кадрите от „Завръщането на Дон Кихот”. През 2006 тук се снима Михаил Улянов в „А розите цъфтят при всички режими”, останал недовършен. По-късно в нея братята режисьори Паоло и Виторио Тивиани снимат италианския филм „Чифликът на чучулигите”. В крепостта пак италианци снимат и нова версия на „Капитанската дъщеря” по романа на Александър Пушкин в която главната роля – на Емелян Пугачов, изпълнява българският актьор Андрей Слабаков.

Преди 45 години крепостта е превърната в музей. През 2014 година за пръв път от откриването и за посещения е реставрирана и консервирана. До станите и е изграден посетителски център. Това става по проект на общината, финансиран от оперативната програма „Регионално развитие”. Сега до нея се стига с туристическо влакче, което потегля от центъра на града. Общината има готов проект за създаването на спектакъл от звук и светлина, с който да представя скалите и крепостта в нова, по-атрактивна и завладяваща красота.  Той ще стане реалност през новия програмен период, тъй като се търси европейско финансиране за реализацията му.

Източник: Кмета
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *