Кристиян Вигенин: Притеснени сме, че България може да се превърне в огромен бежански център – www.359news.bg

Кристиян Вигенин: Притеснени сме, че България може да се превърне в огромен бежански център

Снимка: БГНЕС

Около тези 160 млн. евро, които ЕС отпусна на България като помощ за проблемите с миграцията, има доста неясноти. Това каза в студиото на „Тази сутрин” депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиян Вигенин.

„Ясно е, че граница няма да се доизгражда, една голяма част от тези пари явно отива за изграждане на нови бежански центрове, в което само по себе си има противоречие, защото от една страна уж много ефективно пазим границата, а се оказва, че във вътрешността на страната хващат много повече отколкото на границата и още повече на изход от България, а колко минават е друг въпрос.

Оказва се, че уж пазим много ефективно границата, дават ни много пари, за да я пазим още по-ефективно, и в същото време очевидно десетки милиони се дават за изграждане на нови бежански центрове. Това вътрешно противоречие ни кара да сме притеснени какво е реалното състояние на границата и дали България няма да се превърне с помощта на ЕС в един огромен бежански център”.

Вигенин допълни, че в петък е отправил парламентарен въпрос към министър Румяна Бъчварова и е питал за какво са тези пари, но получил доста общ отговор – техническа помощ, съдействие за охрана на границата.
„Никъде до този момент ние не знаем какво е разпределението на тези средства, въпреки че те не са просто едни суми, които някой е решил да ни даде, а ние да си ги разпределим както искаме. Попълнени са апликационни форми, в това искане много ясно е записано за какво искаме тези пари”.

Огромната част от парите са за технически средства, обясни депутатът от ГЕРБ Емил Радев:„Автобуси, 70 високопроходими автомобила за патрул по границата, три станционарни системи за наблюдение, 300 камери за граничните полицаи да ги носят със себе си, сензорна система, която да защитава инженерното съоръжение и да сигнализира, когато има опит за посегателство…4/5 по фонд „Сигурност”.

В момента капацитетът на България от 7000 души в приемните центрове е запълнен напълно. Ние винаги трябва да имаме резерв с оглед на това, което става по границата, допълни Радев.

„Говорим за ремонт на съществуващите центрове, за разширяване на базата, за да можем да настаняваме потенциално, ако има наплив на още хора, за превръщане от отворен в затворен тип на тези центрове и капацитет за създаване при нужда на временни центрове по границата”.

Няма риск за България, каза Емил Радев./БТВ
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *