Кунева: Няма да се борим за министерски места, а за цялостно изпълнение на програмната декларация – www.359news.bg

Кунева: Няма да се борим за министерски места, а за цялостно изпълнение на програмната декларация

Председателят на движение „България на гражданите“ и съпредседател на Реформаторския блок Меглена Кунева поясни в интервю за предаването „12+3“, че общата декларация за управление на ГЕРБ и РБ е готова, тя е във варианта, разгледан вчера от двете партии. Това е декларация за ключови приоритети, основата на управленската програма. Кунева конкретизира, че документът включва външна политика, икономика и растеж, публични финанси, електронно управление, държавна администрация, здравеопазване, гражданска среда, регионална политика, земеделие, екология, култура и духовност, отбрана, обществен ред, национална идентичност и други.

Още днес ще се съберем групата на РБ. Ще кажем как са минали преговорите, какво сме успели да направим. Говорихме вчера за това какви са възможностите, надявам се, че тази програмна декларация ще бъде подписана от ГЕРБ и РБ. Естествено че бихме искали да има колкото се може по-широк кръг от партии, които слагат подписа си под тази декларацияСмятам, че програмната декларация, така както е написана, до голяма степен отговаря на желанието на Патриотичен фронт за просперираща България. 
Знам, че от ГЕРБ са водили разговор с АБВ. Очакваме колегите от ГЕРБ да инициират тристранна среща с АБВ, те заявиха, че предвиждат такава. РБ не са били в позицията на управляващи и за нас е съвсем естествено да имаме повече съсредоточаване върху програматаМисля, че негодуванието, че се бавим, от страна на ГЕРБ не е обща позиция на ГЕРБ. Това е партия, която е била само допреди година в управлението и е нормално да вижда всичко само през призмата на изпълнителната власт. От съчетаването на тези две линии на поведение смятам, че произтича нещо добро за България.

Като водеща партия, като по-голямата партия, им давам най-добронамерено да чуем какво те мислятНие бихме били наясно каква е отправната ни точка, ако, като по-голям партньор, ГЕРБ кажат какви министерства държат да задържат. На мене ми се струва, че подобен разговор предстои, а ние иначе имаме нашата програма, върху която да стъпим, и вече когато имаме тази програма, бихме могли да ангажираме определени хора в сфери, в които има най-голяма нужда от реформа и които РБ разпознава за най-важни.

Ние няма да се борим за министерски места, а ще се борим за цялостното изпълнение на програмната декларация. Нашите колеги от ГЕРБ бяха така добри да кажат ориентировъчно, че има пропорционалност между министерските постове и резултатите от парламентарните избориНикой не ми е предлагал формално пост и никакви формални забележки не мога да правя. РБ взема позиция за това къде най-добре може да помогне на правителството и на страната, това ще решим заедно. Ние напълно разпознаваме отговорността, която има мандатоносителят./БГНЕС,bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *