Мая Манолова към ЦИК: Бавите експерименталното гласуване по интернет – www.359news.bg

Мая Манолова към ЦИК: Бавите експерименталното гласуване по интернет

Мая Манолова / БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова е изпратила напомнящо писмо до ЦИК, в което предупреждава, че остават по-малко от пет месеца, в които според  действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване.
Темата е била обсъдена и българи, които живеят зад граница.

Изборният кодекс императивно предвижда при провеждане на избори след 1 януари 2018 г., да се създаде възможност за експериментално дистанционно гласуване до края на 2017 г., което да се проведе на три последователно проведени избора, включително частични, при което се гласува за несъществуващи партии, коалиции или кандидати. Съгласно разпоредбите на ИК, разходите по електронното дистанционно гласуване се осигуряват от държавния бюджет.

„С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към Централната избирателна комисия за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване“, пише омбудсманът до членовете на ЦИК.  И допълва, че се „опасява от повторение на ситуацията с неосъщественото машинно гласуване“. /dariknews.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *