Мая Манолова: Няма съвършен закон, Изборният кодекс може да бъде поправен – www.359news.bg

Мая Манолова: Няма съвършен закон, Изборният кодекс може да бъде поправен

Лошата организация с предаването на изборните книжа в общинските избирателни комисии постави на дневен ред въпроса за нови промени в Изборния кодекс.

Няма закон, който да е съвършен, не е съвършен и Изборният кодекс. Няма проблем дефектите, които той е показал, да бъдат поправени, коментира в предаването „Преди всички“ омбудсманът Мая Манолова, която беше председател на комисията, изработила правилата, по които гласуваме сега.

Аз разбирам желанието на политиците, основно, а и на някои от институциите, ангажирани с провеждането на изборите, да си потърсят виновник, да се опитат да прехвърлят отговорността. Аз никога не съм бягала от отговорност и за разлика от тези, които даваха интервюта, бях в „Арена Армеец“ три пъти, така че мога да кажа от първо лице това, което очевидно виждаха и хората в залата, ангажирани с изборния процес, и това, което трябваше да види ОИК-София, която беше организатор на този процес. Абсолютно нормално е да бъде увеличен броят на хората, които приемат изборните книжа и протоколи, коментира Мая Манолова.

Тя каза още, че броят на членовете на Общинската избирателна комисия в столицата не е намален на 19 със сега действащия закон. Според нея след края на изборния ден ЦИК е закъсняла с решението си да бъдат включени допълнителни експерти при обработката на резултатите в „Арена Армеец“.

Законът изрично дава възможност да бъдат назначавани експерти, сътрудници, специалисти за конкретна задача. ОИК-София е поискала 136 експерти и те са ѝ били разрешени от ЦИК. Те са били назначени. Просто трябваше в изборния ден те да бъдат включени в изборния процес, каза още Манолова.

.

Проф. Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов – председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“, които обработват изборните резултати, обясни, че има протоколи, които още не са предадени в ЦИК:

Софийската ОИК чака още няколко секции, за да изпълни Закона. Тя знае резултатите, но трябва да донесе физически 1500 протокола в ЦИК.

Във връзка с очаквания голям брой недействителни гласове от местните избори, говори се за 400 хиляди, проф. Константинов посочи:

Когато се говори за толкова голям брой недействителни гласове, трябва да се има предвид, че някъде се провеждат по пет избора. Между 3 и 5 избора средното е 4. Така че нека бъдем така добри да разделим това число на четири, защото това е сумата недействителни гласове в четири избора. Така че става въпрос вероятно от порядъка на 100 хиляди гласа, което е около 3-4%. Неприятно е, но във Франция, например, са 5%.

Според проф. Константинов големият брой недействителни бюлетини е резултат от грешки, незнание, драскане. Има и недействителни преференции.

Той каза, че избирателната активност в страната на местните избори е била около 50%.

Оспорване на резултати не очаквам, а дори и да има, те няма да минат, защото няма нарушения, които да имат естеството да провалят изборния резултат, посочи проф. Константинов.

Според него ОИК-София не бива да се мести в зала 3 на НДК, каквато информация се появи, защото е крайно неподходяща./БНР/БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *